Nem egyedi eset, hogy roncsautók hevernek a kerület különböző pontjain, amelyek a Pikó Andrásék által preferált nyilvános vécékhez és mobilbudikhoz hasonlóan kiváló terepet biztosítanak a drogosoknak a bódító szerek elfogyasztásához. A napokban történt eset azonban azért is felháborító, mert egy játszótér mellett történt, veszélyeztetve a gyerekeket.

Drog és közösülés: A gyerekek szeme láttára zajlik minden – állítja egy lakó

A gyerekek szeme láttára drogozhattak a roncsautóban

– Egy közelben lakó anyuka keresett meg, hogy hetek, talán hónapok óta ott parkol egy autó a Golgota téri játszótér mellett és drogfogyasztók használják és nem történik semmi ezzel kapcsolatban – mondta el a Hírnyolcnak Szilágyi Demeter.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A fideszes önkormányzati képviselő kiment a helyszínre, ahol éppen akkor szállt be két fiatalember a működésképtelen járműbe. – Próbálták magukat eltakarni, nyilvánvaló volt, hogy valamilyen bódító szert szerettek volna fogyasztani, ezért kihívtam a rendőrséget, akik intézkedtek is a két személlyel szemben. A két férfi rutinos cselekménysorából arra lehet következtetni, hogy ez nem egy egyszeri eset volt. Ki tudja mióta van ott a jármű és mióta használják alkalmi „bérlői”. A benne lévő ágynemű, és szemét mindenesetre arról tanúskodott, hogy jó ideje használatba vették már.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szilágyi Demeter a helyszínen úgy döntött, az ügy nem várhat arra, hogy Pikóék majd valamikor intézkedjenek, hiszen eddig sem történt semmi sem. Ami már csak azért is furcsa, mert a polgármester a környéken lakik, feltűnhetett volna neki, amennyiben nem szolgálati autóval jár.

Szilágyi Demeter elszállíttatta a roncsautót

– Egyértelmű volt, hogy a jármű nem maradhat ott, mert onnantól kezdve ez melegágya az ilyen eseteknek, ezért intézkedtem, úgyhogy aznap el is szállítottak, úgyhogy azon a helyen megszűnt a probléma – nyilatkozta Szilágyi Demeter, aki szerint valószínűleg a kerület más pontjain is vannak ilyen gondok, ezért az önkormányzatnak kellene legyen erre válasza, hogy olyan biztonságos környezetet, ami ezt nem teszi lehetővé. Kár, hogy az önkormányzat nem foglalkozik ezzel.

„Lássuk be nagyon veszélyes egy ilyen jármű a játszótér mellett. Ki tudja, hogy ha egy gyerek oda beül, mibe nyúl bele”

– fogalmazott a képviselő.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A helyi baloldal eltörölte a rendeletet, amely tiltotta, hogy autókban lakjanak

2019 előtt, a jobboldali városvezetés idején született egy olyan rendelkezés, hogy tilos az életvitelszerű tartózkodás a járművekben. Ezt Pikó Andrásék nevetségesnek tartották és egyik első intézkedésük volt egyetlen tollvonással megszüntetni azt. Pedig a jelenlegi eset is bizonyítja, hogy volt létjogosultsága annak a rendelkezésnek.
– Ennek az esetnek számomra az a tanulsága, hogy az a szabadjára engedett város, amit Pikóék létrehoztak, ilyen veszélyeket hordoz és ezt nem szabad ennyiben hagyni – fejtette ki Szilágyi Demeter.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Nincs válasza Pikóéknak az erősödő drogproblémára és a romló közbiztonságra

Pikó Andrásék érkezésével nagyot romlott a közbiztonság a kerületben. Bár még 2019áben azt ígérték, hogy biztonságosabb Józsefvárost teremtenek, egyik első intézkedésük volt közbiztonság javítását célzó rendeletek eltörlése, a polgárőrség felszámolása. Az egyre növekvő drogproblémára szintén nem volt válasza a polgármesternek és csapatának. A korábban eredményes Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum nem végez érdemi munkát, tavaly év végén derült ki, hogy több mint fél évig nem is üléseztek. Kerületi drogstatégiát is ígértek, de azt sem sikerült kidolgozni 4 év alatt. Nem is csoda, hogy elszabadult a drogprobléma a kerületben.