„Mindenféle nyilvánosság és az unásig hangoztatott társadalmi egyeztetés nélkül egy eldugott pályázaton kőbe vésték az eredeti tervüket. A józsefvárosi baloldal titokban öt évre átjátszotta a haverjainak Józsefváros balatoni strandját!” – írta Sára Botond, korábbi polgármester a közösségi oldalán.

A vitorlások állomásoztatásáról szóló szerződés sokáig nem volt elérhető

Mint emlékezetes: a vitorlásmutyira még nyár elején derült fény, amikor önkormányzati képviselők egy csoportja leutazott a kerület káptalanfüredi strandjához, hogy megnézzék, felkészült-e a fürdőhely a szezonra. Ekkor megdöbbenve tapasztalták, hogy 14 vitorlás állomásozik a strand területén, amiről semmilyen megállapodást, engedélyt nem tudott bemutatni az önkormányzat embere a helyszínen. Ennek alapján joggal merült fel a gyanú, hogy egy ködös megállapodás született a városvezetés és a klub részéről.

Az önkormányzat Pikó András vezetésével sokáig hallgatásba burkolózott, az ezzel kapcsolatos szerződésbe is csak az utolsó pillanatban engedtek betekintést, ami miatt az is felmerült, hogy az írásbeli megállapodás utólag születhetett. Maga Pikó András is csak szűkszavúan kommunikált az ügyben: szerinte szabályosan, szerződéssel, mindössze 3 hónapra (a szerződés szerint április 15-től július 15-ig – a szerk.) adják-adták bérbe a partszakasz harmadát, hogy a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület ott tárolhassa vitorlásait, és szerinte ez nem mutyi.

A klub már előre tudta, hogy hosszútávra is maradhat

Csakhogy, az önkormányzat nem egyeztette a kommunikációját a sportegyesülettel, amely már májusban(!) nyár végi (tehát a szerződéses időszakon túli – a szerk.) táborozásokat hirdetett a helyszínre. Tehát már akkor tudták, hogy hosszútávon is maradhatnak.

Hogy „kőbe vésse” a mutyit az önkormányzat egy – a vitorlásklubra szabott – pályázatot írt ki hosszútávú, 5 évre szóló, bérbeadásról, amire mindössze 1 pályázat érkezett: minő meglepetésre a Vitorlázó Gyermekekért Egyesülettől.

Az ügyről Sára Botond azt írta:

A józsefvárosi gyerekek és idősek lettek a baloldali vitorlásmutyi áldozatai

A korábbi polgármester ez felvet néhány kérdést. Például: Mit kapott vajon ezért a baloldal? Miért érte meg nekik? Sára Botond úgy véli, hogy ez nem a józsefvárosiak érdeke. Mint kifejtette: ez az egész egy újabb bizonyíték arra, hogy a városvezetésnek esze ágában sincs befejezni a káptalanfüredi tábor felújítását – hozzátéve: örökre el akarják venni az évtizedekig működő balatoni tábort a józsefvárosiaktól!

Az önkormányzat hallgat

Az ügyben megkerestük a Józsefvárosi Önkormányzatot is. Az alábbi kérdéseket küldtük el nekik, amit válaszolnak, frissítjük cikkünket.

  • A strand a józsefvárosiaké. Miért nem egyeztettek a kerületiekkel, hogy bérbe akarják adni a strand egy részét?
  • A vitorlásklubbal kötött szerződés miért nem volt nyilvános? Képviselői kérésre miért nem adták ki azonnal? A szerződés mikor került fel Józsefváros hivatalos honlapjára?
  • Miképpen hirdethetett a vitorlásklub nyár végére is programokat, ha áprilistól csak 3 hónapra volt szerződésük az önkormányzattal?
  • A jkn.hu oldalon megjelent a pályázat eredménye a strand egy részének 5 évre szóló bérbeadásáról. A Gőz Gabriella vezette önkormányzati cégnek van-e jogköre ilyen pályázat meghirdetéséhez?
  • Az ötéves bérbeadásról milyen további fórumokon hirdette meg az önkormányzat a pályázatot és mikor?
  • A Facebookon aktív önkormányzat, polgármester, illetve az önkormányzat hivatalos kiadványa, a Józsefváros újság hol és mikor közölt a pályázat kiírásáról információt?