Melegh Mónikát még decemberben nevezték ki Józsefváros második aljegyzőjének – írta az Origo. A portál úgy véli, klasszikus pártpolitikust választottak klasszikus szakmai munkára. Szerintük erős a gyanú, hogy nem szakmai, hanem politikai alapon döntöttek az aljegyző kiválasztásáról. 

Mint írják: Melegh Mónikát 2015-ben a Párbeszéd kispesti alapszervezetnek elnökévé választották meg, aki tevékenyen részt vett a párt Alapjövedelem elnevezésű kampányában, pozíciója pedig olyannyira megerősödött, hogy Karácsony Gergellyel is tartott közös fórumot. 2017-ig a férjével a kispesti Ügyrendi és Környezetvédelmi Bizottság nem képviselő tagjai voltak. Az Origo információi szerint Melegh kifejezetten aktív volt az önkormányzati kampányban, még szabadidejében is támogatta a főpolgármesterségre törő Karácsony Gergely kampányát. A választás után Pikó András polgármester kabinetében kapott helyet, később a jogi iroda vezetőjeként tevékenykedett.

Józsefváros baloldali vezetése szoros kapcsolatot ápol a kábítószerbotrányokról és korrupciós ügyekről hírhedt kispesti baloldali városvezetéssel. Camara-Bereczki Miklós Ferenc, az Orczy negyed önkormányzati képviselője például hosszú ideig a kispesti polgármesteri hivatal városüzemeltetési ügyintézője is volt.

Az Origo szerint Melegh Mónika kinevezése más szempontól is aggályos lehet. A portál szerint az új aljegyző állítólag a pozíció betöltéséhez szükséges feltételeknek sem felel meg, nincs meg a törvényben előírt, minimálisan elvárt közigazgatási szakmai gyakorlata. A honlap kérdéseire válaszolva az aljegyző munkatársa azt írta, hogy „Melegh Mónika rendelkezik az aljegyzői tisztség betöltéséhez szükséges, törvényben előírt közigazgatási gyakorlattal. Kinevezésére a jogszabályok maradéktalan betartásával került sor.” Konkrétumokkal azonban nem támasztották alá.

A hírek szerint a józsefvárosi baloldali vezetés, élén az álcivil Pikó Andrással politikai alapon nevezte ki a Gyurcsány-koalíció egyik pártpolitikusát a szigorúan szakmai aljegyzői posztra

– reagált a hírre Sára Botond. Józsefváros előző polgármestere szerint úgy tűnik, hogy az aljegyző kiválasztásánál sem a kerületben élők szempontjait vették figyelembe, hanem inkább Gyurcsány utasításait követve kifizetnek egy politikust a kampányban tett fáradozásaiért.