Az Üllői út 66/B alatt nyit újra a Magyar Napló könyvkiadó józsefvárosi üzlete szeptember elsején. A nagymúltú könyvesbolt egészen a tavalyi év végéig a József körút 70. szám alatt volt megtalálható, a Józsefvárosi Galéria területén. A kerület egyik legpatinásabb kulturális intézményét Pikó Andrásék azonban – a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központtal és a Zászlómúzeummal egyetemben – bezáratták, méghozzá éppen A magyar kultúra napjához igazítva, ezzel viszont a Magyar Napló könyvesbolt sorsát is megpecsételték. A könyvkereskedésnek pedig év végéig adtak haladékot, hogy lehúzza a rolót. A polgármester indoka a pénzhiány volt, ám később bebizonyosodott, hogy ebből semmi sem volt igaz, hiszen annak az évnek majd’ minden hónapjában – és azóta is – milliárdok hevertek a kerület számláján.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Lakat a galéria ajtaján…

Hogy mégis miért kellett lakatot tenni a józsefvárosiak egyik legkedveltebb kulturális intézményére, ahol az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korosztálynak biztosítottak programokat, a legtöbb esetben teljesen ingyen? Erre a mai napig nincs ésszerű magyarázat, annyi viszont bizonyos, hogy a döntést követően Pikóék rájöttek, hogy kulturális intézményt működtetniük nem opcionális választás kérdése, hanem kötelező önkormányzati feladat, így – az újranyitás helyett – azt találták ki, hogy egy helyi múzeumot hoznak létre.

…a Józsefvárosi Múzeum azóta se nyitott meg

És hogy hogyan áll a Józsefvárosi Múzeum ügye? Hát sehogy. Bár azt ígérték, hogy az idei év első felében megnyit az intézmény, itt az ősz, és még csak konkrét céldátumot sem tudtak meghatározni arra, hogy mikortól látogatható a múzeum, noha igazgatót már több mint fél éve kineveztek az intézménynek.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után 6 (!) nappal az alábbi kérés közlését kaptuk az önkormányzat sajtósától.

„A Hír8lc.hu oldalon 2022. szeptember 1-jén 09.40-kor megjelent Az Üllői úton nyit újra a Józsefvárosi Galériából kiebrudalt könyvesbolt című cikkükben valótlanul állították, hogy: A kerület egyik legpatinásabb kulturális intézményét Pikó Andrásék azonban – a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központtal …egyetemben – bezáratták. A valóság ezzel szemben az, hogy a H13 (https://www.h13.hu/, https://www.facebook.com/kozossegh13) nem zárt be.”

Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztunk. Bocsika. Az intézmény nem zárt be, az ajtó nyitva, de eredeti funkcióját a a vállalkozásfejlesztési központ elvesztette. Ahogyan Pikó András polgármester úr 2021. január 15-ei bejegyzésében írta:

…arra kértem az önkormányzat tulajdonában álló Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjét, hogy tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az Önkormányzat nem tudja támogatni működésüket…