Régi adóssága a városnak az Orczy tér rendbetétele, amely külcsínét tekintve a „nyócker” hangulatát idézi. Az előző, polgári városvezetés ideje alatt számos tér megújult a kerületben – Kálvária tér, Horváth Mihály tér, Teleki László tér – hogy csak néhányat idézzünk. Az Orczy tér megszépülésére 2019 év végén került volna sor. Ekkorra már rendelkezésre álltak a tervek, és ami még fontosabb: a felújításhoz szükséges pénz is. Az új baloldali polgármestereknek azonban már nem volt fontos a tér rendezése. Hiába volt minden előkészítve, Karácsony Gergely főpolgármester egyetlen tollvonással elkaszálta az Orczy tér felújítását, Pikó András pedig nem tiltakozott ez ellen, sem felszólalás, sem interjú, de még egy árva Facebook-bejegyzés sem született, amelyben tiltakozott volna ezen lépés ellen.

Kész terveket kaszált el az egyesült baloldal

A felújtás ugyan elmaradt, de azért változás mégiscsak történt az elmúlt másfél évben az Orczy téren, ugyanis Pikó Andrásék kihelyeztek oda egy mobilvécét, amivel – úgy tűnik – le is tudták a tér rehabilitációjának kérdését. Hogy milyen lehetőségek előtt állt az Orczy tér 2019 ősze előtt, arra Sára Botond, a közösségi oldalára feltöltött videójában világít rá. Mint elmondta: az itt élő lakosokkal együtt tervezték meg a tér felújítását, ahol zöldesítésre került volna sor, kulturált körülmények kialakítására, új parkolóhelyekre.

Engedéllyel, pénzzel rendelkezett ez a projekt, de természetesen a baloldali városvezetés – mind a főváros, mind a kerület – ezt lehúzta egy tollvonással

– fogalmazott, nem tagadva, hogy egy fejlesztési ígéretüket betartották: nyilvános vécéket tettek a város különböző pontjaira, köztük az Orczy térre is, amit TOI-TOI projektnek nevezett.

A korábbi polgármester be is mutatta az egyik áldatlan állapotú mobilvécét hozzátéve: vélhetően a kerületi lakosok nem erre gondoltak Orczy tér fejlesztés címszó alatt. A fejlesztéssel kapcsolatban korábban megkérzetük a józsefvárosiakat, akik egyöntetűen felháborított, hogy mégsem újul meg az Orczy tér.  

Bár ígérte, egyetlen közvécét sem épített Pikó

Emlékezetes, Pikó András egyik központi témája a közvécék telepítése volt, ám a csaknem két évi polgármesterség sem volt elég, hogy új közvécét építsenek. Amit – Horváth Mihály téri, Losonci téri – büszkén magáénak vall a baloldali polgármester, az is az előző városvezetés alatt épült meg. Mindössze az utolsó simításokat és a megnyitást örökölte meg Pikó András, ami – valamilyen okból – így is csaknem egy évet vett igénybe.