Egészen 2019 őszéig éveken át óriási segítség volt az önkormányzat milliárdos társasház-felújítási kerete, amelyből a közösségek (kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában) akár a beruházás 75 százalékát is igényelhették támogatásként. Nem kevés esetben régóta húzódó problémákat oldottak meg így a lakók.

Támogatás szinte csak életveszély elhárítására…

Míg korábban mindenféle munkára nyújthattak be pályázatot a közösségek, ez napjainkra leszűkült, majdhogynem csak életveszély elhárításra lehet pályázni az önkormányzatnál. És a rendelkezésre álló keretet is jelentősen csökkentették.

Ma az önkormányzat nem veszi figyelembe, hogy Józsefváros egy olyan terület, ahol nem újépítésű társasházak, hanem a régi, nemritkán több mint 100 éves házak vannak többségben. És ezekben a házakban sok minden felújításra szorulna…

„Egyedül maradtunk”

Sajnos a legtöbb közös képviselő a közgyűlésen csak a karját tudja majd széttárni, és azt mondani a lakóknak, hogy a korábban ütemezett felújításokat el kell tolniuk, amíg azt saját forrásból meg tudják valósítani. „Egyedül maradtunk”.

A fotó illusztráció