Mozgalmas nap volt április 3-án: aktivisták járták az utakat reggel hat órától József- és Ferencvárosban: vigyáztak a választások tisztaságára mindkét oldalon. Különösebb eseményről nem érkezett hír, de azért volt olyan körzet, ahol „véletlenül” bezárult az ajtó, s a szavazók jó pár percig nem tudtak bejutni a szavazóhelyiségbe. Olyanról is hallottunk, hogy gyanúsan körözött egy-egy autó egy környéken, egy olvasónk jelzése szerint a jogszabályban megengedett 150 méteres határon belül szórólapokat osztogattak egy másik helyen.

Fotó: Hírnyolc

A részvételi kedv napközben hullámzó volt, érthető módon kora reggel és délelőtt a csöpögő esőben túl sokan még nem mentek el szavazni, de ebéd után, miután kisütött a nap, a terek, játszóterek is kezdtek megtelni, s mintha a szavazókedv is jobban megérkezett volna a napsugarakkal.

Szoros küzdelem a 6-osban

A Józsefváros és Ferencváros nagyobbik részét magába foglaló 6-os választókerületben szoros küzdelem volt. 98,81%-os feldolgozottságánál Jámbor András (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) a szavazatok 47,62%-t, Sára Botond (Fidesz-KDNP) 42,44%-t, Dúró Dóra (Mi Hazánk) 4,93%-t, Döme Zsuzsanna (MKKP) 4,3%-t, míg Haga Béla (Normális Párt) 0,71%-t kapott.

Fotó: Hírnyolc

Fej-fej mellett az 1-esben

Az 1-es választókerületben, amelyhez a józsefvárosi Palotanegyed is tartozik, fej-fej mellett haladt a két nagy pólus jelöltje, amelynek vége felé – 98,61%-os feldolgozottságánál – Böröcz László (Fidesz-KDNP) 43,32%-t százalékot, míg Csárdi Antal (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) 47,61%-t kapott.

Így értékeltek a józsefvárosi jelöltek:

Sára Botond

„Az eddigi legjobb eredményét érte el a Fidesz Józsefvárosban. Jámbor András és Pikó András munkássága szemmel láthatóan számunkra hoz kedvező eredményeket, ami további bizalomra ad okot a jövőre nézve” – nyilatkozta a Hírnyolcnak Sára Botond az eredményeket értékelve.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

„Megyünk tovább, és azon fogunk dolgozni, hogy a józsefvárosiaknak és a ferencvárosiaknak a mindennapjait jobbá tegyük” ­– tette hozzá a Fidesz jelöltje.

Jámbor András

„Nagyon nehéz az, ami történik, és nagyon nehéz ezt az egészet feldolgozni” – mondta Jámbor András csalódottan a Vasas székházban tartott eredményváróján.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Nem tudom azt mondani, hogy igazán örülni tudok ennek a győzelemnek egy ilyen országos eredmény mellett” – fogalmazott. Ugyanakkor azzal kapcsolatban örömét fejezte ki, hogy a számok alapján itt helyben be tudták olvasztani a baloldali összefogásba azokat, akik négy évvel ezelőtt a Jobbikra szavaztak.

Dúró Dóra

„Olyan ellenszélben jutott el idáig a Mi Hazánk, amilyenre még nem volt példa a választások történetében” – hangsúlyozta Dúró Dóra a parlamentbe harmadik pólusként bejutó párt elnökhelyettese a választási urnazárást követően.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A párt facebook-oldala félmillió embert ért el a választás előtti egy hónapban, így – a Mi Hazánk elnökhelyettese szerint – kijelenthető, hogy befolyásolta a választás végeredményét az, hogy a közösségi oldalukat egyik napról a másikra törölte a Facebook.