A hagyományok szerint József-napon adják át az önkormányzat elismeréseit, de erre idén tavasszal nem került sor.  Ezúttal a  díjátadót Józsefváros születésnapján rendezték meg, a koronavírus-járvány miatt szerényebb és szűkebb keretek közt. Pikó András távollétében a díjakat Szili-Darók Ildikó és Rádai Dániel alpolgármester adta át. Idén 2 kategóriával bővült a díjak sora (Józsefvárosi Közösségekért és a Józsefvárosi Kultúráért díj).

Díszpolgári cím

Az elismerést DR. BALÁZS ANNA az Autizmus Alapítvány alapítója, jelenleg munkatársa és főigazgatója, valamint SZOMJAS GYÖRGY filmrendező kapta, akinek kultikus filmjei józsefvárosi történeteket mutatnak be.

Józsefvárosi Becsületkereszt

Idén mindkét becsületkereszt posztumusz került átadásra, a díjat kapta KÓSÁNÉ KOVÁCS MAGDA, pedagógus, szakszervezeti vezető, politikus, a Magyar Szocialista Munkáspárt, majd az MSZP tagja, a kerület egykori országgyűlési képviselője, valamint MOLNÁR ANDRÁS református lelkész, aki 60 éven át szolgált Józsefvárosban.

Józsefvárosért

A kitüntetésben részesült: PÁRIS EDIT az önkormányzat volt gazdasági vezetője, aki 1987 óta dolgozott az önkormányzat pénzügyi irodájában, TAVASZI JÓZSEFNÉ JUNGVIRT ERIKA, a Kincskereső óvoda dolgozója és később intézményvezetője, valamint STENCZINGER CSILLA, a Losonci Téri Általános Iskola idén visszavonult igazgatója.

Józsefvárosi Aranykoszorú

A díjat a SAMIR-KAMEL KFT. kapta, Samir 2009 óta üzemeltet éttermet a Nagyfuvaros utcában.

A Józsefvárosi Kultúráért

A kitüntetés kapta: OLÁH NORBERT, akinek Józsefvárost ábrázoló képei sajátos imázsteremtő stílusban örökítik meg a kerület épített örökségét, LÁBASS ENDRE festő, fotóművész, aki Józsefváros utcáinak, tereinek, lakóinak és történetének megörökítője képeken és mondatokban és a PREMIER KULTCAFÉ kávézó, közösségi és kulturális központ, ahol fogyatékossággal élők számára biztosítanak munkahelyet.

A Józsefvárosi Közösségekért

A díjban IVÁNYI GÁBOR ÉS AZ OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET részesült, akik 1989 óta végeznek szociális ellátást a Józsefvárosban.

Ugyanezt a díjat vehette át az ÉN/IDŐ PROGRAM, akik a Fókusz Női Közösségi Központ épületében dolgoznak 0-3 éves korú kisgyerekes anyukákkal és családjaikkal 2018 óta.

Forrás: jozsefvaros.hu