A közösségi oldalra felkerült képek tanúsága szerint négy embernek tartott beszédet Erőss Gábor, Józsefváros Párbeszéd-párti alpolgármestere Somogyi Béla és Bacsó Béla – a kommunista önkényuralmi jelképpel, az ötágú csillaggal ellátott – sírjánál a Fiumei úti Sírkertben. Erőss Gábor felidézte a korábbi megemlékezést, amit a két újságíró halálának 100. évfordulója alkalmából tartottak.

„… két évvel ezelőtt már emlékeztünk ugyanitt a magyar munkásmozgalom két mártírjára. Hosszú-hosszú idő után először beszélt – személyemben – egy „hivatalos” ember Somogyi Béla és Bacsó Béla síremlékénél. Ma bizonyítjuk, hogy ez immár hagyomány. Hiszen az ilyen szertartások, évről évre ismétlődő rituális események, évfordulók mutatják meg, mi az, ami igazán fontos egy közösségnek.

Akkor is elmondtam, hogy mennyire lényegesnek tartja Józsefváros új (most már 2 éves) baloldali vezetése, hogy a kerület identitásának részévé tegyük azt az önmagában is sokszínű munkásmozgalmi hagyományt

is, amit a Népszava egykori Conti utcai nyomdája, szerkesztősége, a külső józsefvárosi gyárak, üzemek, a dolgozóknak otthont adó munkás bérkaszárnyák világa, vagy éppen Kassák Lajos törzshelye, az egykori Simplon képvisel” – fogalmazott az alpolgármester.

Erőss Gábor beszédében folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy Somogyi és Bacsó szociáldemokraták voltak, arra viszont nem tért ki, hogy a Magyar Szociáldemokrata Párt – amelynek pártlapjánál dolgoztak – később egyesült a Magyar Kommunista Párttal. Somogyi Béla államtitkárként még az őszirózsás forradalom kitörésekor hatalomra jutott Károlyi Mihály kormányát is segítette.

A megemlékezést annak a szélsőbaloldali mérce.hu nevű portálnak a fotósa rögzítette, amelynek korábbi főszerkesztője Jámbor András volt, aki most Józsefváros országgyűlési képviselője lenne.