Elkeseredett hangvételű levélben fordult a Hírnyolchoz Aranka, a Dugonics utca 14-es számú önkormányzati ház egyik lakója, miszerint az épület legalsó szintjén lévő lakások a pince felől folyamatosan vizesednek, állandó harcot vívnak a penésszel, az önkormányzat pedig – mint mondja: hiába kérik – nem segít.

Pikó Andrásék kivetették a lakhatatlan házat a bontási tervből

Már a helyszínre érve láttuk, hogy valóban egy elhanyagolt épületről van szó. A kapucsengő nem működik, az udvart felveri a gaz, a gang aládúcolva. Aranka – aki a belső udvaron várt minket – belekezd a történetébe. Mint mondja: ide nem sűrűn járnak az önkormányzattól, főleg nem a döntéshozók.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Legutóbb Sára Botond polgármester járt náluk, és megígérte, hogy az épület bontásra kerül, mi meg választhatunk cserelakás vagy kifizetés között. Aztán Pikó lett a polgármester, aki egyébként egyszer sem jött el hozzánk, és kivették a házat a bontási tervből, amivel minden reményünk odalett, hogy jobb körülmények közé kerüljünk” – fogalmazott a hölgy. Próbáltunk beszélni vele, időpontot kértünk tőle, de több hónapra előre adnak csak. Itt bekapcsolódott a beszélgetésbe a szomszédos lakásban élő Marika néni, aki beteg fiával él egy szobában: „Én elmentem egy lakossági fórumra, de igazából elnyomtak, kérdéseimre érdemi választ nem adtak”.

Folyamatos a vizesedés

A legnagyobb probléma a félemeleti lakásokkal van, ugyanis a pince felől folyamatosan vizesednek a bérlemények – világítanak rá közösen. Marika néni a lakását kétévente felújítja, de a probléma mindig előjön.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Nincs egy éve, hogy kétméteres magasságig tégláig leverték a vakolatot és rendbetették a belső részeket, de már ismét felütötte a fejét a doh, a penész és potyog le a festék – mutatja a hölgy. „Kidobott pénz, amit beleölünk, és az önkormányzat nem törődik vele. Azt mondják, ide nem jönnek ki, mert nincs értelme” – mondja elkeseredetten a nyugdíjas nő.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Bent van az önkormányzatban a papír, hogy lakhatatlan a lakásunk, a lakbért azonban mégis fizetni kell” – veszi vissza a szót Aranka. A ház 53 lakásos, de csak 20-ban laknak – teszi hozzá – akik megtudták oldani, azok mind elmentek innen. Az elkeseredett hölgy megkérdezte az önkormányzatot, hogy miért nem lehet azokba az emeleti lakásokba költözni, amelyikbe nem lakik senki, erre azonban nem válaszoltak. Igaz, – mondja – egy részébe már beköltöztek illegális lakásfoglalók és drogosok, de még így is van jónéhány lakatlan…

„A bérleményellenőrzés nem ér semmit”

Most volt bérleményellenőrzés – folytatja – de az sem ér semmit. Mivel előre értesítik a lakókat, akinek vaj van a fején, az fel tud rá készülni, ezért semmi bérlői problémát nem találnak. „Van, aki továbbadja bérbe, de olyan is van, akinél annyi a poloska, hogy inkább kint alszik a folyosón, és ott éli a nemi életét is, mindenki szeme láttára” – meséli Aranka.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A nő szerint a minőségi csere megoldást jelentene, azt be is adták, de semmi reakció nem érkezik. „Egyébként is azokhoz a lakásokhoz többmillió forintos felújítási kötelezettség társul. Honnan szedjünk ennyi pénzt?” – teszi fel a kérdést.

A hátsó udvarban drogosok bujkáltak a rendőrök elől

Miközben mutatja, hogy a mellettük lévő lakás kiégett, mert egy drogos felgyújtotta, újabb lakó érkezik. Ő is azt erősíti meg, hogy az önkormányzat teljesen elhanyagolja őket. Judit a hátsó udvarban lakik, ami – szerinte egész évben – tele van mindenféle gazzal, még parlagfűvel is. „Allergiás és asztmás vagyok, befulladok” – mondja Judit, hozzátéve: egy évbe egyszer, ha kijönnek lenyírni a gazt, azt is csak akkor teszik, ha kifakadunk.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Salétromos, vizes, penészes a ház, omlik a vakolat mindenhol. Attól félünk, hogy egyszer a fejünkre esik. Meg van süllyedve a ház, a lépcső korlátja kileng, a lépcsőfok el van törve, annyira nem törődnek semmivel. El vagyunk felejtve, semmit nem csinál az önkormányzat.”

A nő a hátsó udvarhoz vezető folyosóra rakatott egy rácsot, mert – mint mondja – a kommandósok állandóan itt voltak hajnalban. A lépcső alól húzták ki az oda bújt drogosokat, prostituáltakat. Szerinte a megoldás az lenne, ha lebontanák a házat – ahogyan az a korábbi tervekben szerepelt – és a lakosoknak adnának cserelakást.