Emlékszem, úgy 5 éves lehettem, amikor nagyapám régi képeket mutatott nekem, amikor egy 1945-ben készült fotó került elő. A háttérben egy lepusztított pesti utca, ahol éppen biciklijét tolta a romok között és mosolygott. Értetlenkedve kérdeztem nagyapámat, miért nevet? Azt felelte: „Azt hitték elvehetnek tőlünk mindent, de a lélek halhatatlan és a legszörnyűbb helyzetekben is képes felragyogni.” Nem igazán értettem akkor, de azt éreztem, ezt meg kell jegyeznem.

Kedd reggel a Baross utca zajos tömegén átfurakodva, még kicsit feszülten léptem be a Fellegvár Napközi ajtaján. Az atmoszféra olyan volt, mintha egy másik bolygóra csöppentem volna. A gondozók és a szülők éppen a gyerekek napi tornáztatását végezték, így egy kedves anyuka addig körbevezetett, közben mesélt a napközi mindennapjairól, a gyerekekről, programokról, kezelésekről.

Itt tényleg minden a gyerekekről szól. A falakon színes minták, festmények, a polcokon rengeteg játék és csupa olyan eszköz, melyekkel a kicsik szellemi és fizikai fejlesztését végzik az arra felkészült szakemberek. Ugyanis itt, a 7 gyermek mellett 7 végzett szakember is dolgozik minden nap, így elmondható, hogy mindenkire jut egy gondozó, ami azért nem sok hasonló profilú intézményről mondható el. Az ellátás tehát messze átlagon felüli, ami biztonságot jelent gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

Bezártak, de nem tétlenkedtek

A tornaóra végeztével Varga Gábort a napközi megalkotóját az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól kérdeztem, hogyan sikerült a vírus és a karantén időszakát átvészelnie az intézménynek. „Mivel ezeknek a gyerekeknek különösen veszélyes ez a vírus a gyenge immunrendszerük miatt, sajnos be kellett zárkózniuk, mi pedig addig is adományokat gyűjtöttünk és élelmiszert szállítottunk ki a családoknak, hogy könnyebben tudják megoldani a helyzetet. Nagyjából négy teherautónyi szállítmányt vittünk ki, de ahogy a gazdaság visszaesett, úgy az alapítvány támogatásai is gyakorlatilag nullára csökkentek. A kiadások azonban fennmaradtak, mert a csapatot, akikkel együtt dolgozunk itt, és akik olyan sokat tettek a napköziért, nem akartam szélnek ereszteni. Az ő bérüket és járulékaikat mindenképpen ki kellett gazdálkodni, emellett a rezsi és a bérleti díj nagyjából 700 ezer forintot jelentett havi szinten, ez pedig sajnos az alapítványi tartalékokat emésztette fel.

Mint Gábor elmondta, ebben az időszakban kereste meg Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője, aki egymillió forinttal segítette ki ismét a nehéz helyzetben lévő intézményt. Az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért pedig jelenleg a három józsefvárosi gyermek után járó minden költséget fedez, melynek révén ez a három család teljesen díjmentesen veheti igénybe a napközit. „A cél az volna, hogy ahogyan az egészséges gyerekeknél, úgy nálunk is minden gyermeket költségmentesen tudjuk ellátni” – mondja az intézmény vezetője.

Akár bővülhetne is a napközi

Gábor mesélt a jövőbeli terveiről: néhány gyermekkel még bővítené a napközit, és melléjük további szakembereket is felvenne. Szeretne egy bentlakásos intézményt is létrehozni, hogy azoknak a sérült gyerekeknek se kelljen intézetbe kerülniük, akik esetleg elvesztik szüleiket. Sajnos ezek a tervek egyelőre képlékenyek, rengeteg a kérdőjel, hiszen a jelenlegi önkormányzattal sajnos még függőben van a kérdés, hogy miben tudnak az intézmény számára segítséget nyújtani. Ennek ellenére nagyon bizakodóak, mert az eddig felsorolt segítségekkel a napközi működése egy időre biztosított, így lehet tervezni a jövőt.

Mint egy nagy család

Míg Gábor rohant is tovább folytatni a munkát, még néhány szülő mesélt arról, mit is jelent számukra és gyerekeik számára ez a hely.

„Olyan, mint egy család, mindenben segítjük egymást és kicsit már minden itteni gyerek olyan, mintha a sajátunk lenne. Örömmel vigyázunk rájuk mi is, ha éppen nem dolgozunk, és itt tudunk maradni nap közben” – mondta lapunknak az egyik szülő. 

Ezen gyerekek szüleinek a mindannyiunk számára természetes és magától értetődő, mindennapi dolgok – legyen szó egy egyszerű bevásárlásról, vagy bármilyen kikapcsolódásról – szinte elképzelhetetlenek. Mivel sajnos az ilyen súlyosan beteg gyerekek számára az állami fenntartású intézmények nem minden esetben képesek sem helyet, sem megfelelő ellátást biztosítani, ezért az ilyen közösségekre hatalmas szükség van. Hogy mekkora igény volna rá, mi sem mutatja jobban, mint az állandó túljelentkezés (most is ketten vannak várólistán), vagy az, hogy vannak szülők, akik a főváros másik feléről tömegközlekedéssel utaznak át minden nap gyermekükkel a Fellegvárba.

„Ilyenkor látszik, mennyi jó ember van”

A szülők meséltek a közös programokról, melyeket jószándékú támogatók segítségével tudnak megvalósítani, mint például egy kis közös nyaralás, melyre pár hete kerülhetett sor, és ami hatalmas élmény volt mind a gyerekek, mind a szüleik számára. „Ilyenkor látszik, mennyi jó ember van és, hogy milyen szép ez a világ.”

Nagyapámnak igaza volt.

Összefogás a Fellegvár Napköziért

A sérült gyermekeknek nappali ellátást biztosító Fellegvár napközi megálmodója Varga Gábor, aki évek óta egyedül neveli sérült kisfiát, ezért elhatározta, létrehoz egy olyan napközit, ahol ezekről a gyerekekről a saját ellátási és nevelési igényeiknek megfelelően gondoskodnak. A napközi működéséhez az ingatlant még 2018-ban a Józsefvárosi Önkormányzat ajánlotta fel, az építési munkálatokhoz – és egy sajnálatos betörés utáni kármentesítéshez – Kocsis Máté országgyűlési képviselő 1 millió forintot biztosított, később pedig Sára Botond polgármester is hasonló támogatást nyújtott. Az építkezés hónapjai alatt rengeteg helyi vállalkozó, itt lakó segített abban, hogy a napközi megvalósulhasson és felépülhessen: sokan kétkezi munkával, mások pedig pénz- és tárgyadományokkal is segítették az intézmény létrejöttét, amely 2019 októberében tudott megnyitni.

Ön is támogatná a Fellegvár Napközit? Így teheti meg:

AKI TÁMOGATNÁ A FELLEGVÁR NAPKÖZIBE JÁRÓ CSALÁDOKAT ÉLELMISZERADOMÁNNYAL, A FACEBOOKON KERESZTÜL TUD ÍRNI AZ ALAPÍTVÁNYNAK.

https://www.facebook.com/Fellegajt%C3%B3-Nyitogat%C3%B3k-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny-T%C3%A1ltos-var%C3%A1zsl%C3%B3-403256979819223

AZ ANYAGI FELAJÁNLÁSOKAT AZ ALÁBBI SZÁMLASZÁMON TEHETIK MEG:

FELLEGAJTÓ NYITOGATÓK ALAPÍTVÁNY, SZÁMLASZÁM: 11708104-21454806, OTP.

Szöveg: Horváth Lilla