Tervezetten sem tudta volna jobban bemutatni és szemléltetni Józsefváros közterületeinek állapotát Gondos Judit: a Mátyás tér környékének egyik korábbi képviselője egy a Rákóczi téren rögzített videóban beszélt (volna) a Pikó András polgármestersége óta a tereket, utcákat ellepő hajléktalanokról, a megjelenő örömlányokról.

A háttérben hallható agresszív ordibálás pedig hiteles aláfestést adott a történetnek: tisztán hallható ahogy egy – vélhetően – életvitelszerűen a téren lakó férfi torka szakadtából kiabál valakivel, valakikkel, fenyegeti őket és kötekedik.

Láthatjuk, hogy nemcsak egy videót nem lehet felvenni normálisan a Rákóczi téren, hanem megmaradni, esetleg pihenni sem

mondta el a Hírnyolcnak Gondos Judit, hozzátéve: a felvételt is többször újra kellett készíteni az ordibálás miatt.

Szomorú, hogy ezek az áldatlan állapotok nem is csak a polgári városvezetés idején szépen megújult Rákóczi térre jellemzőek, hanem gyakorlatilag Józsefváros valamennyi közterületén előfordulhatnak, és nem látjuk, hogy a jelenlegi baloldali városvezetés bármit is tenne azért, hogy ez javuljon. Amit viszont elképedve tapasztalunk, hogy a Kocsis Máté és Sára Botond polgármestersége idején elért eredményeknek és fejlődésnek a folyamatos rombolása zajlik

– fejtette ki.

Ottjártunkkor is több csoportban tartózkodtak hajléktalanok a téren egyik, vagy másik padnál ülve, éppen nem volt rendbontás, de néhány járókelő elmondta: egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyalogosokkal is kötekednek a bódult állapotú hajléktalanok. Egy környékben lakó elmondta, már fényes nappal sem szívesen engedi egyedül le az éppen felsőtagozatos, nyáriszünetét töltő gyermekét.

A napokban pedig olyan fénykép járta körbe az online médiát, amelyen egy hajléktalan teljesen meztelenre vetkőzve fürdik fényes nappal a Rákóczi téren, mintegy újabb illusztrációként a rettenetes józsefvárosi közállapotokhoz.

Egyre romló közterületi állapotok Józsefvárosban

A kritikán alulivá váló köztisztaságról, a tereket és utcákat ellepő hajléktalanokról, alkohol és/vagy kábítószer hatása alatt lézengő, fetrengő emberek sokaságáról a Hírnyolc is több alkalommal beszámolt, sőt, rengeteg olvasói levelet is kapunk, amelyekben ezekről panaszkodnak a józsefvárosiak.

Volt aki azt mesélte el, hogy a lánya és a családja is inkább vidékre költözött Józsefvárosból, más szerint az önkormányzatnak kellene gondoskodnia a tisztább közterekről, egy másik olvasónk szerint pedig nem lehet úgy eldobni egy követ Józsefváros bármely pontján, hogy az ne valami szeméthalomot, kutya-, vagy ki tudja milyen ürüléket, eldobált drogos tűket, vagy fetrengő részegeket találna el

De a részvételiséget hangoztató polgármester a lakossági fórumokon is megkapja ugyanezeket a kritikákat a kerületiektől. Ezekről itt, itt, itt és itt is olvashat.