A kerületben régebben voltak kisebb adventi vásárok a Baross utca elején, a Corvin-negyedben és sok program várta a kicsiket is. Most bármerre jártunk vasárnap, nem láttunk nagy ünnepi forgatagot. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy program nélkül maradt a kerület: a Corvin-sétánynál megnyílt az adventi vásár, a Horváth Mihály téren már lehet korcsolyázni a jégpályán és a Nemzeti Múzeum is sok érdekességet tartogat a kicsiknek az elkövetkezendő hétvégéken.

Forralt bor és házi áldás a Corvin-negyedben

Az elmúlt években a Corvin-negyedben az adventi időszakban kézművesek árulták portékáikat és mindenki találhatott valami apróságot a szeretteinek, de most csak néhány bódé árválkodik a pláza mögötti sétányon. Ezekben mindenesetre nagyon finom forralt bor, puncs és rumos tea várja az arra látogatókat, akik ha megéheznek ehetnek lángost, kürtős kalácsot, hamburgert, hot-dogot, óriás-palacsintát. Az árak eltérőek, lehet forralt bort inni 3 ezer forintért, de 600-ért is. A lángos 1200 és 1800 forint között van, attól függően, hogy simát vagy tejfölös-sajtost akarunk enni.
A bódék előtt sétálva azonnal megakad a szemünk a sok színes gyümölcsnek tűnő édességeken: itt aszalt gyümölcsökből, édesítővel készült finomságokat árulnak, amelyek mindegyike egy-egy műalkotás:
– Minden egyes darab kézzel készül, ezért nem mindegyik egyforma – mondta Bíró Katalin tulajdonos, akitől azt is megtudtuk, hogy Érdről jöttek Józsefvárosba. Szívesen adnak kostolókat mindenkinek, így megízlelhetjük az eper, gesztenye, szilva és még sok más gyümölcsízű készült különlegességeket.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Nem sokkal arrébb nem lehet elmenni anélkül, hogy ne olvasnánk el azokat a kézzel készült gyönyörű házi áldásokat, amelyeket egykor nagymamáink konyhájában láttunk a falon. Nagy János azonban nemcsak ezeket árulja, hanem szőnyegeket, gyönyörű babákat is.
– A mezőségi (Erdély) Székről jöttem ide Budapestre a vásárba – mondta. – Holnap már a feleségem is itt lesz velem, ő készít majdnem mindent, amit árulunk. Ha hidegre fordul az idő, szinte egész nap kézimunkázik. A babákat is ő készíti, a rajtuk lévő díszes ruhákat szintén ő varrja aprólékos munkával.

„Elég szegényesnek tűnik”

Miután felmelegedtünk egy pohár forró tea segítségével, beszédbe elegyedtünk az asztalok mellett forralt bor iszogatókkal és megkérdeztük mi a véleményük a vásárról.
– Nekem elég szegényesnek tűnik, azt hittem sok árus lesz, de meglepően nagyon kevés van. Már megvettem az ajándékokat a családnak, de az apróságokat az adventi vásárban szeretem megvenni kézművesektől, mert ezek különlegesek. Most kénytelen leszek elmenni valahova máshova, hátha találok valamit – mondta Erzsébet.
– A barátnőmmel eljöttünk kicsit körülnézni, megittunk egy forralt bort, szerintem hangulatos a vásár, bár több árusra számítottam és arra, hogy a teret is jobban feldíszítik fényekkel – mondta Katalin.
– Ferencvárosból jöttünk át ide, mert arra számítottunk, hogy olyan forgatag lesz, mint nyáron a sörfesztiválon. Csodálkoztunk, hogy ilyen kevesen vannak. Hiányzik is, egy jó kis kézműves sör! Ettől függetlenül jól érezzük magunkat, megittunk egy forralt bort és hárman megkóstoltunk egy lángost – mondta Levente.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Korcsolyapálya a Horváth Mihály téren

A Horváth Mihály téren is megnyílt a korcsolyapálya, amit birtokba is vettek a kicsik és a nagyok. Advent első vasárnapján igazi jeges-szeles idő volt, de ezt a lelkes korcsolyázók nem érezték. Akik nem húztak korcsolyát, a pálya körül felállított bódéknál melegedhettek forralt borral, teával. A 300 négyzetméteres pálya reggel 8 és este 8 között várja a korcsolyázni vágyókat január 31-ig, kivéve december 24-én, 31-én és január 1-én.

Fotó: Hírnyolc

Gyerekprogramok a Nemzeti Múzeumban

A Nemzeti Múzeumban az adventi időszakban folyamatosan tematikus kiállítások, interaktív és kézművel foglalkozások várják a gyerekeket és a szüleiket. Elmerülhetünk a századforduló karácsonyi hangulatában, feleleveníthetjük a régmúlt korok karácsonyi szokásait, bepillanthatunk a császári udvar, a főúri paloták és a polgári otthonok karácsonyába. Lesznek tárgyalkotó foglalkozások kicsiknek, az Apróságokkal a múzeumban pedig a 2-5 éves gyermekeknek és szüleiknek szóló közös program. Együtt fedezhetik fel a múzeum kiállításait zenével, játékkal, beöltözéssel, meséléssel és énekléssel.