„Pikó rasszista képviselője mondjon le!”, „Elég volt a romák megalázásából”, „Előbb akasztás, most cigányozás, mi lesz még?” – ilyen és ehhez hasonló táblákat tartottak a józsefvárosi romák Pikó András Baross utcai hivatala előtt.

Fotó: Hírnyolc

Pikó közösséget vállalt Szarvas Koppánnyal azzal, hogy nem határolódott el

A rendezvényen ismert és elismert közéleti személyek, roma muzsikusok szólaltak fel. Kállai Kiss Ernő klarinétművész, Benga-Oláh Tibor, a józsefvárosi roma önkormányzat elnöke, Gáspár Károly jazz zongorista és Sárközi Lajos hegedűművész egyöntetűen arról beszéltek, hogy megengedhetetlen és tűrhetetlen, hogy egy olyan személy képviselje a polgárokat Józsefvárosban, mint a momentumos Szarvas Koppány Bendegúz, aki nemes egyszerűséggel lecigányozta Rishi Sunak indiai származású brit miniszterelnököt. A felszólalók sérelmezték azt is, hogy Pikó András már egy hete – amióta az ominózus kijelentés elhangzott – nem határolódott el rasszista képviselőjétől.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Minden területen sanyargatják a romákat Pikóék

A rasszista kijelentés az utolsó csepp volt a kerületi romáknál, akik a baloldali polgármester „romákkal szembeni hadjáratát” sem értékelték.

Sárközi Lajos, Junior príma-díjas hegedűművész lapunknak elmondta: Pikó András drasztikusan megnyirbálta a roma önkormányzat forrásait, leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart is. Mint kifejtette: a Józsefvárosi Cigányzenekarban elismert művészek vannak és mindig arra törekedtek, hogy Józsefváros jó hírnevét öregbítsék. Ha ezt nem tartja Pikó András támogatásra érdemesnek, akkor az csak azt az embert minősíti, aki egy ilyen értéket megszűntet.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A korábbi évek fejlődésének ma már nyoma sincs

Az előző, polgári kerületvezetés alatt minden téren fejlődést tapasztaltak, épült-szépült a kerület, javult a közbiztonság, most pedig csak a kosz és mocsok látszik a kerület utcáin, terein – tette hozzá.

„A demonstrációval hangot szeretnénk adni annak, hogy a rasszizmusnak nincs helye sem a VIII. kerületben, sem Magyarországon, sem máshol Európában. Emberek vagyunk, magyar az anyanyelvünk, és a XXI. században nem kellene ilyeneknek előfordulni”

– fogalmazott Sárközi Lajos, aki azzal zárta, hogy az lenne a minimum, hogy Szarvas Koppány Bendegúz bocsánatot kér és lemond, mert ilyen képviselőre nincs szüksége a józsefvárosiaknak. Pikó Andrástól pedig azt várják, hogy határolódjon el a momentumos politikustól.

Rasszista elszólás a józsefvárosi momentumos politikustól

Szarvas Koppány Bendegúz botrányai

Emlékezetes, a momentumos politikus korábban akasztófára kívánta politikai ellenfeleit, de ábrándozott már véres tüntetésekről, illetve elbocsájtásokkal is fenyegetőzött baloldali kormányzás esetén. Szarvas Koppány Bendegúz ellen jelenleg is bírósági eljárás zajlik hivatalos személy elleni erőszak vádjával.