A korábban transzparenciát, átláthatóságot ígérő baloldali városvezetés koránt sem olyan tisztakezű, mint amilyennek hirdeti magát. Pedig 2020-ban még korrupcióellenes stratégiát is alkottak. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a hangzatos szlogenek csak kommunikációs trükközések. Ezt támasztja alá az elmúlt évek egyik legkorrupciógyanúsabb helyi ügye: a VITORLÁSMUTYI.

A szerződést – az egyesület szerződésszegése ürügyén – a JKN (önkormányzati cég) új vezetője mondta fel rendkívüli felmondással. A terület kiürítésére a cégnek január 31-ig van határideje. Ivanyos János – aki a korábban az ügybe belebukott Gőz Gabriellát váltotta – a testületi ülésen kifejtette: a szerződés felbontását a vitorlásklub vitatja, így az ügyben egy jogvita várható.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Jó nagy galibát okoztak ezzel az első ránézésre is problémás üggyel. Lehetséges, hogy csak egy hosszú bírósági procedúra után lesz szabad a strand az üdülni vágyó gyerekek számára” – latolgatta a reális esélyeket Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője. Pikó András is csak remélni tudja, hogy sikerül feloldani a céggel az ellentéteket, és el tud válni egymástól a klub és az önkormányzat.

A szerződésfelbontás egyben a mutyizás beismeréseként is tekinthetünk, hiszen, ha egy tiszta ügyletről lenne szó, akkor nem lenne szükség a megállapodás felmondására. Józsefváros baloldali vezetése egyébiránt korábban olyannyira védte a céget, hogy a klub strandon történő hosszútávú berendezkedésére is áldását adta.

A vitorlásmutyi dióhéjban

A történet a tavalyi üdülési szezon elején kezdődött, amikor a képviselők egy csoportja vitorlásokba botlott a kerület káptalanfüredi strandján. A helyszínen semmilyen igazolást nem tudtak felmutatni a vitorlások állomásoztatásának jogszerűségére. A városvezetés amíg lehetett, titkolta a klubbal történt megállapodását, utána pedig azzal bagatellizálták el az ügyet, hogy csak 3 hónapra adták bérbe a strand egy részét, amelyet így a kerületi gyerekek helyett a vitorlások vettek birtokba. A vitorlásklub azonban hosszútávra tervezett, és minő véletlen, ők nyerték az erre a célra kiírt – 5 évre szóló – pályázatot. Ez talán nem is annyira meglepő: hiszen mint kiderült, a pályázat kiírás anyagait a vitorlásklub gépén írták, azaz a cég magára szabta a pályázatot.

Még önkormányzat saját belső ellenőrzése alapján is bebizonyosodott, hogy a két fél közötti megállapodást utólag papírozták le.