Csekély számú érdeklődő, ám annál több „baloldali-civil” C8-as aktivista részvételével tartották meg a Losonci negyed fogadóóráját, ahol folytatódott a Józsefvárost immár több mint két éve vezető baloldali koalíció nagy reménykedése. Pikó András belső feszültségekkel teli szövetségének tagjai ugyanis továbbra is számos kérdésben, két évnyi városvezetés után is a konkrét eredmények helyett a „reméljük”, „reményeink szerint”, „tervezzük”, „igyekszünk” és „szeretnénk” szólamokat hangoztatták.

Pikó András konkrétan rácáfolt a kampányban tett ígéretére

Egy online kérdező arról érdeklődött, hogy mikor várható az önkormányzati tulajdonú, vizes, dohos, már-már lakhatatlan lakásokat tartalmazó Dugonics utca 14-ben uralkodó áldatlan állapotokra valamilyen megoldás. Pikó András szerint az lenne a megoldás, ha az ott lakókat el tudnák helyezni, ám ehhez szerinte nem rendelkezik elég lakással az önkormányzat. Emlékszünk, az ex-klubrádiós műsorvezető 1100-1500 üresen álló önkormányzati lakásokkal kapcsolatban tett – meg nem valósított – ígéreteire a polgármesteri kampányában. Rádai Dániel alpolgármester kifejtette: „reméljük, hogy ez az áldatlan helyzet hamarosan megoldódik”…

Sokáig ehúzódhat a Somogyi Béla utca felújítása, ha nem lép gyorsan az önkormányzat

Annak ellenére, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején megtervezett, engedélyeztetett és forrásokkal is rendelkező Blaha Lujza téri felújítás tartalmazta volna a Somogyi Béla utca rekonstrukcióját is, nem valószínű, hogy megtörténik. Annak ellenére, hogy a Karácsony Gergely által évekig csúsztatott, majd „újragondolt” tervek kevesebb műszaki tartalommal, mégis 400 millió forinttal drágábban valósulnak meg.

Egy kérdező kíváncsi volt, mi lesz a Somogyi Béla utca sorsa. Pikó András szerint, miután a „főváros kiszállt” az utca felújításának finanszírozásából, ha az önkormányzat nem talál rövid úton forrást a munkára, az több évre is elúszhat. Egyébként az utca rehabilitásáért a józsefvárosi polgári oldal korábban petíciót indított.

Mi lesz az egyre szaporodó csótányokkal?

Több kérdező arra volt kíváncsi, hogy mit tervez az önkormányzat a Szigony utcában és – noha az nem a Losonci negyed része – a Diószegi utcában egyre szaporodó csótányok és egyéb rágcsálók jelentette probléma megoldására. Ebben a baloldali városatyák és -anyák egyöntetűleg egyetértettek, hogy komoly probléma, és nagyon nehéz kiirtani a kártevőket.

Hermann-féle zöldítés várható a Corvin sétányon?

A momentumos Hermann György megemlített egyet a kevés konkrét, vagy már éppen zajló folyamatokból, nevezetesen a Corvin sétány túlsó végén a zöldfelületek rehabilitását. Itt elvileg minden növénykazettát rendbe tesznek majd.

Az csak remélni tudjuk, ezek sorsa nem az lesz, mint a Hermann által nagy csinnadrattával örökbefogadott, majd elhanyagolt Üllői úti virágkazettának. Minden esetre ez már végre egy konkrétum, szemben a sok kommunikációt és kevés intézkedést tartalmazó baloldali klímastratégiával.