A szeptember 22-ei testületi ülésen tárgyalták a képviselők a részvételi költségvetéshez tartozó döntéseket.

Teljes érdektelenségbe fulladt a részvételi költségvetés bemutatója

Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) szerint mérlegelni kell, hogy mennyi a befektetett pénz és hogy ez miképpen térül meg. Véleménye szerint az, hogy 685 embert sikerült megmozgatni, azt jelzi, hogy ez nem egy valós társadalmi vita, ez egy látszattevékenység. Ráadásul szerinte ezzel a kommunikációs trükkel a városvezetés hiányosságait igyekeznek pótolni. Ezt a forrást – 120 millió forintot – a mai helyzetben elég sok minden másra is lehetne fordítani.

Kerületi pénzből megoldani Karácsony Gergely feladatait

Sátly Balázs (Momentum) szerint jó az az irány, csak a józsefvárosiak nem voltak hozzászokva, hogy kikérjék a véleményüket. Veres Gábor (MSZP), a kettészakadt baloldal új frakcióvezetője – akinek ezen titulusáról Pikó András is többször megfeledkezett – szerint jók azok a tervek, amik megvalósulhatnak. Egry Attila (Fidesz-KDNP) megjegyezte, részvételiség korábban is volt, például fórumok, s felújítások kapcsán is kikérték a lakosok véleményét. A képviselő szerint ráadásul jó pár olyan feladat hárult most az önkormányzatra – és kell a helyi lakosok pénzéből fizetni –, ami alapvetően fővárosi feladat lenne.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Kudarc a részvételi költségvetés

Vörös Tamás (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint „sok szép patetikus gondolatot hallottunk, amikben önök jók, de a költség-haszon elemzés elmaradt.” Mint mondta: nem arról van szó, hogy az ötletek közt ne lennének jók, de a kerület fejlesztéséhez kapcsolódóan ezek nagyon kis arányt képviselnek, ahhoz képest viszont nagyon sokba kerülnek. Hozzátette: „Az, hogy 685 embert sikerült megszólaltatniuk, az pedig egyenesen kudarc.”

Nem kellett az Alkoholkommandó

120 millió forintról dönthettek a józsefvárosiak, hogy milyen projekteket szeretnének a kerületben megvalósítani. Persze volt egy csomó szűrő, amin rengeteg (egyeseknek nem tetsző) ötlet kiesett, így a mienk is.

Szinte kocsmaként üzemel a Kálvária téri kisbolt, háborognak a lakók

Mi egy Alkoholkommandó felállítását javasoltuk, akik a közterületen fogyasztókat csíphették volna nyakon. De már az első körben elvéreztünk. Miért? Mert „az ötlet megvalósítása a jelenlegi feladatellátás átszervezését igényelné az érintett szervezetektől”. Hát, nem erről szólt volna ez az egész?