Komoly kellemetlenségeket okoztak a józsefvárosiaknak a 2021-ben rendszeressé váló közterületi filmforgatások és az azokhoz kapcsolódó lezárások amelyek miatt szinte minden esetben parkolóhelyeket veszítettek az érintett környéken élők. Holott jó példáért nem kell messzire menni, hiszen a korábbi, polgári városvezetés nem engedte, hogy a lakók nyugalmát, mindennapjait és a közlekedést megzavaró filmforgatások céljából ilyen mértékben használják fel a közterületeket. A Pikó-csapat ezt láthatóan nem tartotta fontosnak: csak 2021-ben – az önkormányzat honlapján elérhető összesítés szerint – több tucat józsefvárosi fenntartású közterület lefoglalásával járó filmforgatás volt a kerületben.

A polgári oldal a forgatások visszaszorítását kezdeményezi

Miután 2021 decemberében szintén egy forgatás miatt hetekig élhetetlen volt a Palotanegyed a lezárások és a közlekedési nehézségek miatt, Szilágyi Demeter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy újra vezessék be a polgári városvezetés idején érvényben lévő korlátozást a közterületi filmforgatásokra.

Rengeteg panaszos megkeresést kaptam a környéken élőktől, hogy a forgatás parkolási és közlekedési káoszt okozott

– mondta el a Hírnyolcnak Szilágyi Demeter, aki szerint felháborító, hogy a városvezetés jól láthatóan előrébb valónak tartja a forgató stábok érdekekeit, mint a józsefvárosiakét.

Mire költi a városvezetés a forgatásokból befolyt összegeket?

A Józsefvárosi Önkormányzathoz az általa fenntartott közterületeken történő forgatásokból az elérhető adatok szerint több mint 7 millió forint folyt be, amelyből – a rendeletük szerint, kérésre – az érintett társasházak 20%-os visszatérítést kaphatnak a kellemetlenségért. A Hírnyolc által megkérdezett társasházkezelők azonban arról tájékoztattak, nem kaptak ilyen visszatérítést.

Olvasóink életét is megkeserítik a forgatások miatti állapotok

A filmforgatások miatti parkolóhelyelvonásokkal kapcsolatban a Hírnyolchoz is fordultak panaszos levéllel a józsefvárosiak. Egy Magdolna negyedi olvasónk például arra panaszkodott, hogy a környékükön történő rendszeres filmezés miatt alkalmanként 80-90 parkolóhely vész oda, és már nem is biztosítanak számukra ez időre a közelben alternatív megállóhelyet. Olvasónk úgy fogalmazott: kevésbé lenne frusztráló a helyzet, ha legalább látható lenne, hogy a befolyt összegből fejlődik a környék, de ez – véleménye szerint – nincs így.