Mint vízbe dobott kő, úgy kavarta fel a baloldali állóvizet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amikor február első napjaiban kiderült, hogy önállóan indulnak az április 3-i országgyűlési választáson. A Józsefváros és Ferencváros nagyobbik részét magába foglaló budapesti 6-os választókerületben a párt második legismertebb arca, Döme Zsuzsanna indul, aki a IX. kerület alpolgármestereként a kormány állandó bírálója.

Baranyi Krisztina jobbkezeként a legtöbbször markánsan szembehelyezkedik a helyi Fidesz álláspontjával. Kultúráért felelős alpolgármesterként feladata a kapcsolattartás a roma nemzetiségi önkormányzattal, de Döme nevéhez fűződik az a pályázat, amelynek egyik győztese egy szivárványszínű BLM-szobrot készített, amit időszakosan ki is állítottak Ferencvárosban. Területén alapvető baloldali programot valósít meg, miközben a Gyurcsány által vezetett összellenzékbe sem ő, sem a pártja nem állt be. Döme varosvezetőként kevés olyan döntést hozott, ami nem osztotta meg a helyieket.

Fotó: Hírnyolc

Idén januárban hangosan ellenezte, amikor a baloldali többségű ferencvárosi testület tagjai meg akarták emelni a saját fizetésüket, ugyanakkor pártjával visszafizettek nemrég 117 millió forint kampánypénzt az államnak, mivel a gyöngyösi jelöltjüket visszaléptették, a gyanús körülmények között gyűjtött aláírásai miatt.

Az általa vezetett új baloldali „kultúrforradalom” sokakból heves indulatot váltott ki. Az általa jónak tartott kortárs művészek számára létrehozta például a Konnektor házat, ahol a baloldali és liberális eszme egyeduralkodó.

Önazonos ellenzéki

Hogy mindezek ellenére mégis a markáns véleményükkel milyen esélyei, lehetőségei vannak a kutyapártnak, arról Lánczi Tamást kérdeztük. A politológus lapunknak azt nyilatkozta: bármilyen furcsa, önazonos ellenzékiként most már valóban csak a Kétfarkú Kutyapártot lehet megnevezni.

Jól érezték, hogy ezzel az egymással veszekedő, balos konglomerátummal nem szabad közösködniük. Valóban az a helyzet, hogy reális esélyük van bejutni a Parlamentbe, történetük legjobb eredményét érhetik el – tette hozzá a politológus.

„Programjából szűk baloldali-liberális réteg profitál”

Milyen a munkakapcsolata a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjének Kocsis Máténak Döme Zsuzsannával?

„Semmilyen. Amit hallottam felőle, a városvezetői munkájáról, az nem tetszik. Olyan programot csinál, amiből Ferencvárosban csak egy szűk baloldali-liberális réteg profitál” – válaszolta kérdésünkre Kocsis Máté.