Negyven évig szenvedett hazánk a kommunista rémuralom alatt, a rendszerváltást követően tehát nem sokan gondolták volna, hogy eljön az idő, amikor dicső múltként tekintenek erre vissza hivatalos személyek. Márpedig Józsefváros baloldali vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy tisztelegjen az előtt a szélsőbaloldali eszme előtt, amely milliókat taszított nyomorba. Tették mindezt azzal, hogy emléktáblát avattak annak a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak, amely a vérgőzös XX. században egyesült a Magyar Kommunista Párttal létrehozva a Rákosi Mátyás-féle Magyar Dolgozók Pártját. A kerület baloldali vezetése tehát hitet tett emellett. Ám ezzel nem elégednek meg.

Fotó: Hírnyolc

Mint azt Erőss Gábor a táblaavató-beszédében kifejtette: szeretnék a józsefvárosi identitás részévé tenni a munkásmozgalmat.

„nagyon fontosnak tartja Józsefváros új (most már 3 és fél éves) baloldali vezetése, hogy a kerület identitásának részévé tegyük azt az önmagában is sokszínű munkásmozgalmi hagyományt”

– fogalmazott Erőss Gábor arról a szerveződésről, ami egyenes utat jelentett a kommunizmus kiépítéséhez. Az alpolgármester arról is büszkén szót ejtett, hogy az MSZDP a kisebb baloldali illegális csoportoknak is helyszínt, gyülekezési lehetőséget biztosított.

A rendezvényen felszólalt a szélsőbaloldali Mérce nevű portál korábbi főszerkesztője. Az emléktáblánál virágot helyezett el a kerületi MSZP részéről Camara-Bereczki Miklós Ferenc, illetve Szili-Darók Ildikó, valamint Gulyás Márton baloldali politikai aktivista is koszorúzott.

Fotó: Hírnyolc

Pikó Andrásék nem először szólják el magukat a szélsőbaloldali vonzódásukról

Józsefváros polgármestere a közelmúltban közösségi oldalán felszabadulásként emlegette a kommunista hatalomátvétel időszakát.

Felszabadulásnak tekinti Pikó a kommunista rémuralmat

A Pikó szempontjai szerint szerkesztett önkormányzati lap pedig a munkásőrökkel nosztalgiázott. Azt megelőzően pedig a Kun Béla-féle Tanácsköztársaságot kiszolgáló, majd abban vállalt szerepe miatt elítélt Koltói Annáról neveztek el teret Józsefvárosban.