Az előterjesztés jó ideig nem volt elérhető a jozsefvaros.hu oldalon, s a Fidesz-KDNP tagjai azt is nehezményezték, hogy ők is csak előző este kapták meg azt. A hosszú vita során szóvá tették azt is, hogy a legnagyobb számú frakciót (Fidesz-KDNP) a baloldali politikusok nem hívták el az előzetes egyeztetésekre.

A legfőbb problémájuk az volt, hogy a választói akaratot egyáltalán nem tükrözi az új, márciustól életbe lépő bizottsági struktúra. Összesen négy bizottság lesz, három 10, míg az egyik 11 tagú. Ugyanakkor a Fidesz-KDNP csak 3 tagot küldhetne ezekbe úgy, hogy még egy időközi választást is nyertek az egyik körzetben (Gondos Judit személyében).

A jobboldali politikusok szerint az előterjesztés kiforratlan, nem megfelelően előkészített.

Ráadásul márciusig még a következő, februári testületi ülésen néhány jogszabályt is módosítani kell, hogy jogszerű legyen a most megszavazott rendelet.

Azt maga Vörös Szilvia aljegyző is elismerte, hogy nehézséget okozott, hogy jogilag megfelelő legyen ezen rendelet.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Vörös Tamás frakcióvezető szerint megdöbbentő és példa nélküli, hogy a legnagyobb frakció nem kap arányosan tagokat a bizottságban, ez teljesen szembe megy a választói akarattal. Pikó Andrásék döntése a minimális együttműködés hiányában, a demokrácia szabályait megcsúfolva született meg. Miután se a polgármester, se a baloldali politikusok nem voltak hajlandóak helyt adni a kifogásoknak, a Fidesz-KDNP frakciója kivonult a képviselő-testületi ülésről.