Nem volt könnyű pénzügyi szempontból a 2021-es esztendő, hiszen a koronavírus-járvány komoly gazdasági válsággal fenyegetett, ami azonban a kormány felelős gazdaságpolitikájának köszönhetően elkerülte az országot. Ezt mindenki észrevette, kivéve a józsefvárosi baloldal.

Emlékezetes, hogy Pikó András és csapata – csatlakozva megannyi baloldali városvezetéshez – egyebet sem csinált a járvány különböző hullámai alatt, minthogy kórusban harsogta a mára már inkább kínos és unalmas, és az élet által rendre megcáfolt paneleket: „kormányzati elvonások”, „kormányzati kivéreztetés”, „kormányzati bosszú”. De ezzel szemben mi is a valóság?

Soha nem volt ilyen magas Józsefváros költségvetése

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Ezekre a baloldali tételmondatokra rögtön rácáfolt a kerület idei költségvetése: Józsefváros idei büdzséje ugyanis rekordmagas, magasabb, mint a polgári városvezetés idejében bármikor volt. Pedig abban az időben komoly fejlődés zajlott a kerületben. Ugyanakkor a 2020-as évről közel 5 milliárd forint pénzmaradványt hoztak át idénre Pikóék. Sőt, egy rejtélyes, 1,4 milliárdos tétel is szerepel a sorok között, amely szabadon elkölthető tartalék…

Lett volna pénz, mégis pénzhiányra hivatkoztak

Fotó: Hírnyolc, szerk.

A soha nem látott főösszegű költségvetés dacára – a pénzhiányra hivatkozást kiegészítve az „elvonásokról” szóló mantrával – Pikó András, a kerület fura ura mégis több intézményt bezáratott: a józsefvárosiaknak sokáig ingyenes és magas szintű kulturális programokat biztosító Józsefvárosi Galériát, vagy éppen a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központot. De a válság sűrűjében, nem igazán törődve az emberek megélhetésével szinte teljesen leépítették a Józsefvárosi Cigányzenekart, és csoportos létszámleépítést hajtottak végre a Józsefvárosi Közösségek NonProfit Zrt-nél (JKN). Mindezek csúcsaként még az egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Zászlómúzeumot is elüldözték Józsefvárosból. Ezek a döntések igencsak érthetetlenek az 2021-es rekordmagas költségvetés ismeretében.

Néha-néha azért kiderült, mégis van (az a) pénz…

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A „kormányzati elvonások” harsogása közben azért ki-kiderül, bizonyos dolgokra mégiscsak van forrása az önkormányzatoknak. Ilyenek például a százmilliókkal megemelt politikai költségek, a számos önkormányzati bizottságba beültetett politikai kinevezettek – érthetőbben: csókosok -, vagy a közel 70(!) tanácsadó megfizetése. De a leghamarabb 2023-ban életbe lépő közösségi költségvetésre is nem csekély 200 millió forintot költöttek el. Ugyanitt megemlíthető még a Közösségi Részvételi Irodájának finanszírozása, amelyet Pikó volt kampányfőnöke vezet, a közvélemény-kutatásokra elszórt milliók, vagy a törvénytelen közbeszerzések miatti bírságok. Bizonyára azért nem kardoskodott Pikó András, amikor a Karácsony Gergely vezette főváros kihátrált a Somogyi Béla utca felújításának megfizetéséből, és költi el jó szívvel a józsefvárosiak 220 millióját erre a célra, mert ő is tisztában van vele, hogy Józsefvárosnak van pénze.

Elbénázott fejlesztési pénzeket is elvonásként emlegetnek

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Emlékezetes, miután Pikó András 2019-es megválasztása óta egy kapavágás nem történt a káptalanfüredi tábor felújításának befejezésére, ráadásul a terveket is olyan mértékben lebutította a városvezetés, hogy emiatt elbukták az állami támogatást. Persze ezt is „kormányzati elvonásoknak” címkézték, egészen addig, amíg Kocsis Máté közbenjárására ismét megkapta Józsefváros a 2,1 milliárdos támogatást. És vajon az üdülő felújítását befejezték azóta?