Még mindig nem nyitotta meg kapuit a baloldali városvezetés vágyálma, a Józsefvárosi Múzeum, de Pikó András polgármester és az önkormányzat több közösségi bejegyzése mégis azt a látszatot keltik, hogy már egy működő intézményről van szó.

Pikó Andrásnak köszönhetően a kerület több mint egy éve kulturális intézmény nélkül maradt, hiszen a polgármester tavaly éppen A magyar kultúra napján záratta be a Józsefvárosi Galéria mellett a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot és üldözte el a Zászlómúzeumot.

Zárva, de működik: elvileg

Megkeresésünkre Pikó András sajtófőnöke nem tudta pontosan megmondani, mikor nyithat ki az új intézmény, mert jelenleg az épület műszaki állapotának felmérése zajlik, de már így is tudják, szükséges lesz felújítani azt, ám ennek „anyagi és időbeli ütemezése” a következő időszak feladata. Ugyanakkor a még zárva lévő múzeum már megkezdte a szakmai működését. Állítólag.

A baloldal profitorientált múzeumot akart. Vajon ingyenes lesz?

Annak kapcsán, hogy a polgári városvezetés által felújított Józsefvárosi Galériához hasonlóan szintén ingyenes programokat biztosít-e az új múzeum a józsefvárosiak számára, Békési Zsuzsanna arról tájékoztatott, hogy kerületi lakcímkártyával ingyenesen lesznek látogathatók a kiállítások és rendezvények.

Remélhetőleg ez tényleg így lesz, mert a tavaly júliusi képviselő-testületi ülésen egy olyan koncepciót terjesztett be a baloldal, amely egy profitorientált múzeumot, azaz fizetős múzeumot hozna létre Józsefvárosban.

Volt program, nincs program

A Józsefvárosi Galériában egy héten többször is ingyenes programok – koncertek, könyvbemutatók, beszélgetések, előadások, stb. – várták a helyieket. A rendezvényeken sok idős is részt vett, ingyenesen. Ez a lehetőség jó ideje nincs, hogy mikor lesz, azt még az önkormányzat illetékese sem tudta megmondani.