Az utcákat járva láthatjuk, hogy átlagosan minden harmadik-negyedik házon ott virít a tábla, miszerint a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából megújult az épület valamely eleme, köszönhetően annak, hogy az előző önkormányzati ciklusban minden korábbinál nagyobb volumenben támogatták a társasházak felújítását.

Fotó: Hírnyolc

Ebben az időszakban óriásit léphettek előre a lakóközösségek a társasházi közös tulajdonú részek korszerűsítésében, mert az akkori fideszes városvezetők egy költségmegosztó pályázati rendszert dolgoztak ki a lakosok segítésére.

2019-ben 2 milliárd felújításra

A program lényege az volt, hogy a lakóközösségek minden egyes forintját, amit a ház korszerűsítésére fordítottak, megtoldották még egy forinttal, így a beruházás 50 százalékát – vissza nem térítendő, illetve kedvezményes kölcsön – formájában támogatták. Azt pedig, hogy a lakók milyen felújítást végeznek ebből – energetikai, tűzfal, tető, pince, lift, homlokzat – a ház közössége döntötte el. A 2019-es évben a programra mintegy 2 milliárd forintot fordítottak, ami által nemcsak számos ház újulhatott meg, hanem az építőipari és munkaerőpiacra is jótékony hatással volt.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Szépülő városkép

Számos olyan lakóközösség is belevághatott a felújításba, amely korábban álmodni sem mert ilyesmiről. Az épületekre pedig jócskán ráfért a korszerűsítés, hiszen Józsefvárosban igen magas számban voltak olyan golyó szaggatta épületek, amelyek például a II. világháború, illetve 56 óta viselték magukon a XX. századi tragédiák nyomait. Nem is csoda, hogy számos társasház ezt a lehetőséget a homlokzatának a megszépítésére fordította, amivel a városképet javították és az épület piaci értékét is növelhették.

De jött a baloldal…

„A programot Pikó Andrásék előbb szinte teljesen lenullázták. Most pedig, hogy rekordmagas a kerület költségvetése, tehát lenne miből segíteni a társasházak lakóközösségeit, most is csak a korábbi összeg töredékét fordítanák erre a célra” – mondta lapunknak Gondos Judit.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Fidesz Csarnok-negyedi önkormányzati képviselőjelöltje szerint ez is jelzi, hogy mennyire fontosak a lakosok a baloldalnak.

Nem csak homlokzatok újultak meg

A baloldal éppen azzal vádolta az akkori önkormányzatot, hogy csak kirakatfelújításokat végez a házakon. Mígnem Pikó András hivatalba lépését követően már a saját újságjuk buktatta le őket, amikor lehozta a 2019-es év felújításainak listáját, ami csak elvétve tartalmazott homlokzati felújításokat, a legtöbb energetikai vagy statikai korszerűsítés volt.