Mit adtak nekünk a rómaiak? – teszi fel a kérdést a brit Monty Python társulat Brian élete című filmjében a Júdea Népe Front egyik lázadója a szervezet titkos bázisán, azt várva, hogy mindenki rávágja: semmit! A Jézus idejében játszódó szatírában a júdeai lázadók erre önkéntelenül sorolni kezdik a fejlesztéseket, és percek alatt kiderül, a megszállt ország minden jelentős beruházását a rómaiaknak köszönhetnek. A Pikó András kampányához készült propagandafilmben ezt az ikonikus filmrészletet látták el feliratokkal, felsorolva benne a megszállókat megtestesítő balliberális városvezetés (micsoda párhuzam!) által nyújtott szociális támogatásokat (bölcsődéztetési, lakhatási, BKK-bérlettámogatás, stb.). Amik valljuk be, elsőre jól hangzanak, azonban a videó készítői kénytelenek voltak az eredeti filmrészlet minden egyes szavát felülírni. Ott ugyanis a szereplők nem olcsó kirakat-intézkedéseket, hanem komoly beruházásokat sorolnak: utak, csatornázás, oktatás, közbiztonság…

Amit az állam nem újított fel, lepusztult

Az elmúlt években a Pikó András vezette önkormányzat a fentiek közül –utak, csatornázás, oktatás, közbiztonság…–, szinte egyet sem fejlesztett. Amit az utóbbi 4 és fél évben vattacukorral, fúvószenekarral átadtak, szinte kivétel nélkül mind az előző, fideszes városvezetéstől örököltek. Ők szerezték hozzá a pénzt, ők indították be a beruházásokat. Pikóék viszont az előkészített fejlesztések egy részét egyszerűen félbehagyták. Majd végül humorral (persze, hogy itt is a máséval) próbálják meg lenyomni a torkunkon a keserű pirulát, hogy az igazán fontos kérdésekben nem történt semmiféle előrelépés. Nem jeleskedtek Józsefváros legendás oktatási intézményeinek megóvásában, a magyar állam félmilliárdos állami beruházás keretében újította fel a kerület büszkeségét, a Fazekas gimit, valamint hagyták lepusztulni a káptalanfüredi strandot és a gyerektábort.

Hiába állnak állami milliárdok Pikóék rendelkezésére – a káptalanfüredi gyermektábor állapota egyre romlik

Romló közbiztonság folyamatos téma a lakossági fórumokon: Pikóék megszüntették a polgárőrséget, százmilliókkal csökkentették a rendőrség támogatását, miközben folyamatosan csábítják a kerületbe az egész ország hajléktalanjait. De mit is tett a jelenlegi baloldali vezetés Józsefváros útjaiért?

Pikóék sorra adták át az előző, fideszes vezetés beruházásait, sajáttal nem remekeltek

Pikó András személyesen adta át a Bláthy parkot is a Tisztviselőtelepen, amelyet a Bláthy Ottó utcában a Bíró Lajos és a Vajda Péter utca közötti szakaszán alakítottak ki. A téren játszótér, fitnesz eszközök, ivókút, rendezett sétány, modern köztéri világítás és térfigyelő rendszer kapott helyet – mindez viszont az előző városvezetés által indított projekt eredménye.
A Rökk Szilárd utca felújítása ugyancsak az előző városvezetésnek köszönhetően valósult meg. Az akkori önkormányzat a saját forrásai mellett minden lehetőséget megragadott az utak állapotának javítására, így a Tarlós István idején még működő – de mára elsorvasztott – köztérmegújítási pályázaton, a TÉR_KÖZ kiíráson is rendszeresen részt vett – és nyert.

Fotó: Baranyai Attila / Hrnyolc

Két és fél év csúszással és 103 millióval drágábban indult el a Déri Miksa utca felújítása, amelyhez 270 millió forintot ugyancsak az előző ciklusban nyertek el a kerület akkori vezetői a TÉR_KÖZ-ön. A beruházás tervei a társadalmi egyeztetést követően elkészültek, de Pikó András érkezésével a munkálatok megkezdése helyett újratervezték, több körben újra és újra véleményeztették. A totojázás miatt a projekt végül 425 millió helyett 528 millió forintba került a józsefvárosiaknak. Cserében a virágágyásokban lett hunyor, gólyaorr, kutyatej, varjúháj és sudárzsálya.

Karácsony és Pikó miatt, nem lett semmi az Orczy térből

Az előző városvezetés nagyjából minden fontosabb teret és utcát felújított vagy beindította a városfejlesztő projekteket. Mindössze egyetlen nagy tér maradt a kerületben, aminek felújítása Pikóékra maradt volna. Ez az Orczy tér. Az elkészült tervet azonban Karácsony Gergely egyszemélyes döntéssel elkaszálta. Így elmaradt a zöldterületek növelése, a parkolás rendezése, a Baross utcai vágánymaradványok megszüntetése, a kocsiszín előtti terület rendezése és a kerékpáros közlekedés javítása is. Mindezt Pikó András ölbe tett kézzel végignézte, a szavát sem emelte fel, hallgatott.

Felháborító, hogy mégsem újul meg az Orczy tér – mondják a lakosok

Az Orczy tér rendezésének a terve azóta is a kerületi egyik legégetőbb kérdése, amit híven tükröz, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat 2023-as részvételi költségvetésben a lakosok közül erre szavaztak a legtöbben. Az önkormányzat Józsefváros legelhanyagoltabb terének a felújítására elkülönített egy összeget – 5 millió forintot. Nyilvánvalóan nem sok látszatja lesz.

Felújítás helyett ráncfelvarrás a Népszínház utcában

A teljes körű felújítás helyett mindössze egy ráncfelvarrás valósult meg a Népszínház utca terveiből. Az előző vezetés a TÉR_KÖZ pályázat felhasználásával egy modern, gyalogosbarát Népszínház utcát álmodott meg, azonban itt is működésbe lépett Karácsony Gergely radírja, Pikó András pedig megint csak elfogadta a józsefvárosiak érdekeinek háttérbetolását. Maradtak tehát a pár milliós szépészeti beavatkozások dézsás növényekkel és néhány új korláttal, fákkal.
Az előző ciklusban a Corvin Sétány Program keretében tervben volt a Práter utca és a Tömő utca felújítása is, aminek a tervei 2019-ben rajtra készen várták a megvalósítást, azonban a Tömő utca végül felújított Leonardo da Vinci és Szigony utca közötti szakaszát csak 2023-ban adták át. A Práter utca Futó és Szigony utca közötti szakaszát pedig 2023 végére fejezték be.

A józsefvárosiak harcolták ki a Somogyi Béla utca felújítását

A Blaha Lujza tér felújítása ugyancsak elő volt készítve fővárosi szinten, ami eredetileg 4,1 milliárd forintból valósult volna meg. A Tarlós-féle eredi tervekhez képest azonban jóval később, csökkentett tartalommal és 400 millióval drágábban valósította meg a felújítást a Karácsony-féle Városháza. A munkások közben focizgattak, bográcsoztak, a térkő pedig középen nem ért össze. A Blaha-projekttel párhuzamosan Kocsis Máté annak idején a Somogyi Béla utca felújítását is kilobbizta, azonban Pikó Andrásnak sikerült ezt is „elveszítenie”, így az útszakasz felújítását végül a kerületieknek kellett kiharcolniuk, majd kifizetniük a baloldali polgármester tesze-toszasága miatt.

A Somogyi Béla utca felújítása és ami mögötte van

És itt van még a Horváth Mihály tér, amely északi részének a felújítását még Sára Botond indította el 2019 tavaszán. Pikó András hatalomra jutása után két évig nem történt semmi, majd a csigalassúságú munkálatok eredményeképp, idén januárban a fejlesztés első üteme be is fejeződött.

650 méter útra futotta több, mint 160 milliárdból

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 4,5 év utolsó hónapjaiban Pikó András maga is elindított önálló utcafelújítási projekteket. Így a Losonczi tér mellett, a nagyszabású, január 16-án elkezdett Mária utca körülbelül 120 méteres, a Krúdy utca 160 méteres, a Bacsó Béla utca 50 méteres, illetve a Kun utca 120 méteres és a Dologház utca 200 méteres szakaszának felújítását.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Azaz összesen körülbelül 650 méternyi saját útfelújítást sikerült kiszorítani abból a több, mint 160 milliárd forintos kerületi büdzséből, amivel Józsefváros önkormányzata 2020-2023 között gazdálkodhatott és ami még 2024 júniusig rendelkezésükre áll. Mivel Pikóék az előző városvezetés által indított beruházásoknak szép lassan a végéhez értek, jogosan tehetjük fel a kérdést: mit fognak nekünk adni a „rómaiak” a következő ciklusban? A kerületiek több mint fele szerint határozottan semmit, hiszen Pikó széke inog, ez derült ki abból a közvélemény kutatásból, amelyet maga a baloldali polgármester indított útjára…