2,6 milliárd forint a maradvány a tavalyi évről – mondta a Polgármesteri Hivatal gazdasági vezetője a téma tárgyalásakor. A Józsefvárosi Fidesz képviselői azt rótták fel a Pikó Andrásnak és az őt támogató baloldali frakciónak, hogy ezt az összeget sem a kerület fejlesztésére, valamint a Pikó-program megvalósítására fordítják, holott korábban ezt ígérték.

Pikó Andrásék tanácstalanok

Egry Attila (Fidesz) szerint a korábbi vádak, miszerint a Sára Botond vezette városvezetés alatt az önkormányzat csődközelben volt, megdőlt. Mint mondta: 2,6 milliárddal fordult rá az önkormányzat a 2020-as évre úgy, hogy a tavalyi évben rengeteg fejlesztést vitt végbe a jobboldali városvezetés.

Szerinte most az látszódik, hogy az új városvezetés tanácstalanul áll a helyzethez. Pikó Andrásék nem fejlesztenek, és nincs válaszuk a válsághelyzetre sem, nincsenek gazdaságélénkítő javaslataik. „Ha ez így megy tovább, elfogy a pénz, és tényleg nagy baj lesz” – mondta Egry Attila.

Eddig jutott fejlesztésre, most a választási ígéretekre sem

2015 óta majdnem 6 milliárd forintot költött a társasházak felújítására, többszáz millió forintot költött városrehabilitációs programokra, felújította majdnem az összes teret, és számos utca is megújult – ezt már a Fidesz frakcióvezetője mondta.

Vörös Tamás szerint Pikó Andrásék azt ígérték, hogy felújítják a bérlakásokat, és újakat építenek, megduplázzák a köztisztaságra fordított összeget, 5 ezer m2 zöldfelületet hoznak létre évenként, egészségügyi eszközöket szereznek be és transzparencia fogja jellemezni a működést. Ehelyett – világított rá Vörös Tamás – a mostani tervekben ebből semmi nem szerepel.

Pikó András: Most nincs lehetőség fejlesztésre

Pikó András és a baloldali frakció azzal védekezett, hogy a járványhelyzet hatásai felemésztik a mostani pénzmaradványt, és a kormány sem segít az önkormányzatoknak, sőt elvonta a korábban megítélt fejlesztési forrásokat is.

A polgármester azt mondta: most az a reális meder, hogy az önkormányzat működését biztosítsák. „Fejlesztésekre nincsen lehetőségünk” – fogalmazott a polgármester. Állítása szerint addig nem fognak pénzt költeni, amíg nem látják, hogy milyen keretek között és milyen gazdasági környezetben kell gazdálkodniuk. Mint mondta: szeptemberben talán világosabban fognak látni.

Sátly Balázs (LMP), a Közösen Józsefvárosért frakció vezetője szerint a koronavírus következményei miatti bevételkiesés, illetve a „kormányzati elvonások” meghaladják azt az összeget, mint amennyi szabad maradvány keletkezett.

Juharos Róbert (Fidesz) ugyanakkor rávilágított: azt az 1,1 milliárdos fejlesztési forrást, amit Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője kilobbizott nem vették el, hiszen az itt sem volt, nem is szerepelt a kerület költségvetésében. „Nem elvették, hanem önök elfelejtettek elmenni érte” – fogalmazott Juharos Róbert.  

A baloldali politikusok „mannaosztásnak” nevezik a pénzmaradványt

Szilágyi Demeter (Fidesz) egy sajtóhírre utalva elmondta: a baloldali politikusok egymás között csak „mannaosztásnak” nevezik azt a pénzt, amit a Sára Botond vezette városvezetésnek köszönhetően áll most az önkormányzat rendelkezésre. 

A képviselő a tanácsadói szerződéseket is firtatta, amelyeket 3 hónap alatt sem kapott meg az önkormányzattól. Mint kiderült: számos tanácsadót alkalmaz az önkormányzat, holott Pikó András székfoglaló beszédében azt mondta: nem lesznek tanácsadói szerződések, mert minden tudás házon belül rendelkezésre áll.