Józsefváros káptalanfüredi üdülőjének fejlesztését utolsó fázisában örökölte meg a Pikó András vezette baloldali összefogás 2019 őszén. A lakóépületek álltak, már csak az 500 fős főzőkonyha, néhány kiszolgálóegység és sportpálya hiányzott a befejezéshez, azonban a városvezetői tétovázás miatt a költségek megugrottak, Pikó Andrásék pedig a projekt költségeinek kiegészítése helyett a műszaki tartalom lefaragása mellett döntöttek. A módosított beruházást azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) már nem tartotta támogathatónak, hiszen nem egy fapados fejlesztésre adtak eredetileg forrást. Józsefváros baloldali vezetése visszafizette a támogatást és ezzel párhuzamosan egy kommunikációs lejáratóhadjáratot indított a kormány ellen.

Kocsis Máté újra kilobbizta a támogatást

A kerület országgyűlési képviselője, Kocsis Máté ez év elején újra kilobbizta az elkótyavetyélt támogatást, amihez mindössze egy kérelmező levél megírására volt szükség a polgármester részéről. Hosszú huzavona – és a Hírnyolc újság noszogatásának – eredményeként nyár végére megszülethetett a támogatói szerződés, amely szerint Pikó Andrásék végül vállalták, hogy visszaépítik a lefaragott tételeket, és az eredetileg megálmodott terveknek megfelelően valósul meg a projekt.

Parázs vita a képviselők között

A támogatói szerződés elfogadásáról a képviselő-testület csütörtökön döntött.

Fotó: Önkormányzati tv

Az időbeli késlekedésről Pikó András azzal védekezett, hogy nem bízott abban, hogy neki csak egy levelet kell megírni, ezért egyezetetések sorozatát kezdeményezte, és csak akkor nyugodott meg, amikor Latorczai Csaba államtitkár szóban megígérte, hogy megkapják a támogatást.

A vitában elhangzott, hogy szinte minden, a szakmai programban szereplő korábbi tétel megmaradt, az egyik legfontosabb újítás a sportfunkciók bővítésének lehetősége. Ez utóbbi azért is érdekes, mert Pikó András korábban azzal érvelt a műszaki tartalom lefaragása mellett, hogy elődei urizálásból akartak ott sportközpontot létrehozni. Az ülés végén azért Pikó András is megköszönte Kocsis Máténak, hogy közbenjárt az ügyben.

Az ügy visszhangja

„…idén januárban tárgyaltam a minisztériummal, és megállapodtunk, hogy a pénz továbbra is a kerület rendelkezésére áll, csak kérniük kell Pikóéknak. Nyárig a támogatási kérelmet persze NEM készítette el a polgármester úr és hivatala, mert fontosabbnak tartották inkább telekürtölni a propagandasajtójukat azzal, hogy a “kormány kivérezteti a várost”, ami egy teljesen nyilvánvaló hazugság volt már akkor is” – jegyezte meg az üggyel kapcsolatban Kocsis Máté a közösségi oldalán. Józsefváros országgyűlési képviselője azt is beszédesnek tartja, hogy Pikó András elfelejtett a kormányzati támogatásról posztot írni. Sára Botond korábbi polgármester örömét fejezte ki, hogy két évnyi elvesztegetett idő után végre „sikerült megnyomni azt a gombot”, amivel elfogadták a kormányzati támogatást az üdülő befejezésére. „A baloldal minden hazugsága és hisztériája ellenére a kormány eddig is és most is támogatja Józsefvárost” – fogalmazott Sára Botond.

Nincs tájékoztatás a vitorlásmutyi ügyben indult belső vizsgálatról

A képviselő-testületi ülésen szóba került a vitorlásmutyi miatt indult belső vizsgálat is.

Fotó: Józsefvárosi Fidesz Facebook-oldal

Mint ismeretes: a kerület káptalanfüredi strandját az idei szezontól öt éven keresztül a józsefvárosi családok helyett egy vitorlásklub használja. Erről Pikó András korábban úgy nyilatkozott, hogy csak 3 hónapig adták bérbe a partszakaszt, ám az önkormányzat cége által kiírt pályázaton keresztül a vitorlásklub végül öt évre szerezte meg a kerület strandjának egy jókora darabját.

A belső vizsgálatról jelentéstervezet már rendelkezésre áll, ám azt a városvezetés most nem kívánta nyilvánosságra hozni. Pikó András azt mondta: ő is kíváncsi rá, hiszen neki sincs rálátása – mégis elkotyogott egy részletet belőle – de meg kell várni míg teljesen lezárul. Az ügyről tehát még várhatóan egy hónapig nem adnak tájékoztatást, addig van ideje a mutyigyanús ügyben érintett önkormányzati cégvezetőknek észrevételezni a vizsgálatot.