Parkolás: drágábban, kevesebb helyen

Józsefváros – és a főváros – vezetése számtalan az autósokat sújtó intézkedést hozott. A legfontosabb, hogy 2023. január elsejétől már nincsenek azok az ingyenes parkolási kedvezmények, amelyek az itt lakóknak eddig jártak: egyeseknek több 10 ezer forinttal kell többet fizetni, igaz, náluk is rosszabbul járnak a céges autósok, de a baloldal autó- és helyi lakos ellenes intézkedése legjobban az újonnan beköltözőket sújtja…

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A kerékpársávok esztelen kijelölésével jelentősen csökkent a parkolóhelyek száma, ez ügyben Pikóék is mindent megtettek, amit lehet. A parkolási zónákat is átalakították, jelentősen emelkedtek ezen díjak is.

Köztisztaság

A köztisztaság romokban, elég csak végig sétálni egy-egy józsefvárosi utcán, pedig Pikó kampányígéretei közt kiemelt helyen szerepelt a téma. Ehhez képest a legtöbb utca koszos, s emlékezhetünk a nagy Karácsony Gergely-féle kukaleszerelési akcióra is, amely ellen nemigen emelte fel szavát drága polgármesterünk sem…

Fotó: MTI,

Így sok helyütt a kukák csordultig tele. De dugig vannak a kihelyezett Pikó-féle mobilvécék is, s ami körülöttük van… A legrosszabb a helyzet talán a Bacsó-Népszínház sarkán, amelyre több olvasónk is panaszkodott.

Hajléktalanügyben magukat buktatták le Pikóék

Szűnni nem akaró a hajléktalanokkal kapcsolatos lakossági panaszáradat, ám Pikó András és csapata változtatott az ezzel kapcsolatos kommunikációján. Míg korábban elismerték a jelenséggel kapcsolatos észrevételek jogosságát, 2022-ben egész egyszerűen „homokba dugták a fejüket”.

Fotó: Baranyai Attila/Hírnyolc, archív, illusztráció

Sőt, tovább is mentek, amikor azt találták mondani, hogy a lakosok látják rosszul, mert nem nőtt, hanem csökkent a fedél nélküliek száma az elmúlt években Józsefváros közterületein. Akkor buktak le, amikor mégis több pénzt szavaztak meg az egyik kerületi hajléktalanellátónak, amiért azok többletfeladatokat végeznek.

A cigányokba is belerúgott a momentumos botrányhős

Szarvas Koppány Bendegúz (Momentum) neve mára egybeforrt a botránnyal. Pikó András polgármester pedig azzal, hogy többszöri felszólításra sem határolódik el kedvenc képviselőjétől, bizonyítja, hogy alapvetően egyetért vele. Szarvas Koppány legutóbb a romákat sértette vérig azzal, hogy az új brit miniszterelnököt a „cigány Bokros Lajoshoz hasonlította”.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A szabadszájú momentumos korábban akasztással fenyegetőzött, kirúgásokat helyezett kilátásba, és véres tüntetésekről vízionált. Továbbá bírósági eljárás is indult ellene hivatalos személy elleni erőszak vádjával, amiért egy tüntetésen pirotechnikai eszközöket dobált, valamint könnygázt fújt a rendőrsorfal irányába.

A megemelt adókból fizetik ki a haverokat

Bár a kerület kasszája tele van, mégis megemelte a helyi baloldal az adókat. 2023. január 1-től tehát több pénzt szednek be építményadó, telekadó és kommunális adó címen a kerületi családoktól és vállalkozásoktól. Ezt ráadásul Pikó furmányosan „adókarbantartásként” emlegette. Az intézkedéstől 500 milliós pluszbevétellel kalkulál az egyébként az immár 38 milliárdból gazdálkodó kerület. A polgári oldal szerint ez a pénzbeszedés a politikai holdudvar kifizetésére szolgál.

Beigazolódott, hogy mutyiztak a vitorláscéggel

Bár a vitorlásmutyi 2021-ben robbant ki, ez korántsem jelenti azt, hogy lezárult volna a botrányos ügy. A vitorlások továbbra is ott állomásoznak az önkormányzat Balaton-parti strandján és sok esély nincs rá, hogy akár 2023 nyarára eltűnjenek onnan.

2022-es fejlemény, hogy Pikó Andrásék felbontották a szerződést a haveri vitorláscéggel, amely viszont jogi útra terelte az ügyet. Az esetet feltáró belső jelentést továbbra sem hajlandó a baloldali városvezetés nyilvánosságra hozni, ami gyakorlatilag felér a mutyi beismerésével.

Intézményeken lakat

Pikó András és csapata sorra záratja be a kerületi intézményeket. Lakatot tett a Zászlómúzeumra és a Józsefvárosi Galériára is, ahol korábban rendszeres, többnyire ingyenes programok várták a családosokat, fiatalokat, időseket.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Pikóék úgy kommunikálnak, minta már működne a Józsefvárosi Múzeum, de bejárata azóta is zárva, hogy mikor nyit meg, arról túl sok konkrét információ nincs. A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési központ eredeti funkcióját megszüntették, az épület (egy részének) jövőjét „melegedőként” képzelték el.