1911. december 8-án nyílt meg a nagyközönség előtt a Népopera Erkel Ferenc Hunyadi László-nyitányával, amit az első igazgató Márkus Dezső vezényelt. Az ország legnagyobb befogadóképességű állandó kőszínházában az első előadás a Quo vadis? volt.

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár

A legnagyobb befogadóképességű kőszínház

Már a megnyitó előtti este tartott főpróba is megtelt. A Világ című korabeli napilap beszámolója szerint: „a színház akusztikája tökéletes. Az óriási nézőtér (3200 ülőhely) legtávolabbi pontjairól is teljesen érvényesül a leghalkabb hegedűszóló is”.

A Tisza Kálmán téri (ma II. János Pál pápa tér – a szerk.) színház a fővárostól ingyen kapta a telket, cserébe viszont állandó magyar színtársulatot kellett szerződtetnie, az előadások nyelve a magyar volt, és a külföldi darabok mellett magyar műveket is játszaniuk kellett. A jegyár pedig legfeljebb 3 korona lehetett.

A viharos évek

A Népopera kezdeti sikereinek azonban az első világháború véget vetett. 1915. május 15-től már csak külső társulatok játszottak az épületben. Két évvel később pedig névileg is megszűnt opera lenni. Faludi Gábor, a Vígszínház alapítója vette bérbe és átalakította (a nézőteret 2400 helyre csökkentette) az immár Városi Színházként működő teátrumot. 1921-től egymást váltották a bérlők, mígnem 1940-ben fizetésképtelenné vált és visszakerült a fővároshoz.

Fotó: Fortepan, adományozó: Lissák Tivadar

1953-ban vette fel Erkel Ferenc nevét

Ezt követően öt évig A Magyar Művelődés Házaként üzemelt, ahol előadásokat, irodalmi esteket, hangversenyeket rendeztek. A II. világháború után egy ideig moziként működött, majd 1951-től az Operaház felügyelete alá került és ismét zsugorodott a nézőtér, ahová immár 1819 fő fért be. Két évvel később vette fel Erkel Ferenc nevét, és lett Erkel Színház. A hatvanas években ismét átépítették, ekkor kapott új homlokzatot is.

Erkel Színház

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

1,7 milliárdból újult meg 2013-ban

Az idők folyamán leromlott állapotba került épületet 2007-ben bezárták. A társulat július 7-én búcsúzott a közönségtől. A következő 7 évben olyannyira bizonytalanná vált a sorsa, hogy még az elbontás is szóba került. Szerencsére azonban a felújítás mellett döntöttek, és 2013. november 7-én, Erkel Ferenc születésének évfordulóján, Józsefváros születésnapján ismét megnyílt az 1,7 milliárd forintból kívül-belül felújított színház. Az átadóünnepségen Kocsis Máté akkori polgármester azt emelte ki: általa Józsefváros még inkább visszanyerheti régi fényét, azzá válhat, ami egykor volt.

A korábbi kedvezmények ma már nem élnek

A kerület korábbi, polgári vezetésének köszönhetően 2017-től a józsefvárosi lakosok kedvezményes bérleteket, belépőjegyeket válthattak az Erkel Színházba, ám ez a lehetőség az idei évtől már nem él.