„A kerületi oltási statisztikákat tekintve nagyon a sor végén kullogunk” – mondta a szeptember 9-ei rendkívüli-testületi ülésen Szili-Darók Ildikó (MSZP) alpolgármester. Mint kifejtette: a cél, hogy lehetőleg minél több józsefvárosi beoltassa magát, ezért aki így tesz, pénzbeli támogatást kap, 10.000 forintot. (Azoknak is jár ez az összeg, akik már megkapták az oltást.)

Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője elismerését fejezte ki, hogy Pikó András eddig nem csinált politikai kérdést a koronavírus kapcsán. Juharos Róbert (Fidesz) pedig azt javasolta, hogy mivel – szerinte – már látszik, hogy a kerület költségvetése korán se olyan tragikus, ahogyan azt a józsefvárosi baloldal folyamatosan sugallja, emeljék az oltásért járó 10.000 forintot a duplájára. Ez –véleménye szerint – már komolyabb mozgósítóerővel bírna. Szilágyi Demeter (Fidesz) bővítette volna a jogosultsági kört is (a fogyasztási egységre jutó havi jövedelem összegét kétszeresére növelte volna) hiszen – mint mondta, most az a legfontosabb, hogy minél többen jelentkezzenek oltásra.

Veres Gábor (MSZP) arra kérte a képviselőket, hogy vegyék figyelembe a költségvetés helyzetét, amikor ilyen „megvalósíthatatlan” változtatásokat kérnek. Pikó András polgármester sem támogatta a javaslatot, és azt kérte, hogy ezzel a következő testületi ülésig várjanak.

A Fidesz-KDNP javaslatait végül leszavazta a baloldali többség, de az eredeti elfogadásra került. Ebben a 10.000 forintos egyszeri juttatás mellett az is szerepel, hogy 2022 elején öt fő részére fejenként bruttó 150.000 forintot sorsolnak ki azok közt, akik beoltatják magukat.