járvány

 • Magyarország továbbra is a leggyorsabban oltó országok közé tartozik Európában, 5-6 napon belül meghaladhatja a 3 millió főt a beoltott honfitársaink száma. Ez a szám a következő mérföldkő a fokozatos újranyitás során, és minden további intézkedés az oltások számától függ.
 • Továbbra is Európa élvonalában van Magyarország az átoltottság terén: átlépte a 2 millió főt a beoltottak száma, amely 20 százalékos átoltottsági arányt jelent, szemben a 10,6 százalékos uniós átlaggal. Az oltási terv során április elején kapják meg a vakcinát azok a pedagógusok, akik előzetesen regisztráltak.
 • Nagy mértékben meggyorsítja a koronavírus elleni védőoltással járó adminisztrációt, ha az oltandók magukkal viszik az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot. 
 • A koronavírus-fertőzésen három hónapja bizonyítottan átesetteknél egy vakcina elégséges a védettség kialakulásához – állítja Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.
 • Az eddig regisztrált idősek mind megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát húsvétig. Az ő körükből regisztráltak eddig a legtöbben, de mivel a járvány leküzdésének az egyetlen eszköze az oltás, az országos tisztifőorvos levélben értesíti azokat az időseket, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják azt meg. Eközben újabb 450 ezer adag vakcina érkezett Kínából, és Magyarország újabb előrelépést tett a járvány elleni védekezésben való önellátóság felé.
 • Európában és Magyarországon is rendkívüli mértékben nő a fertőzöttek száma, hazánkban ezért lépnek életbe a kormány által elrendelt szigorítások – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy rendben zajlik a regisztrált idősek oltása.
 • Jelentős védettséget ad a koronavírus elleni első vakcina is, és csökkenti a betegség súlyos lefolyásának, vagy a halálnak a kockázatát. Ezért úgy módosult március 1-től az oltási terv, hogy minél többen megkaphassák legalább az első oltást.
 • Már az első oltás is kialakít egyfajta védettséget a koronavírus ellen, ezért fontos, hogy minél többen megkaphassák. Ennek érdekében módosult az oltási stratégia.
 • Hazánknak minden oltóanyagra szüksége van az életek és a munkahelyek megvédéséhez – jelentette ki az Országgyűlés idei első ülésén Orbán Viktor.
 • Új szakasz indul jövő hét elejétől a járvány elleni küzdelemben, ugyanis elkezdődik a regisztráció alapú oltás. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be január 29-én a Kossuth rádióban.
 • A tudományos közösség régóta elismeri, hogy az oltások működnek, és több millió életet mentettek meg. Ugyanakkor létezik egy hangos közösség, akik úgy vélik, hogy az oltások egészségügyi kockázatokat rejtenek, hosszútávon kárt okozhatnak, ezért még a jól ismert, kötelezően beadandókat is megtagadják. Az egyik fő probléma az, hogy a szakemberek nem képesek felvenni a versenyt az interneten és a médián terjedő különféle téveszmékkel, ezért a közvélekedést az utóbbiak dominálják.
 • Már 40 gyermeket kezeltek a Heim Pál Gyermekkórházban koronavírus fertőzés utáni sokszervi gyulladás miatt. Többen már gyógyultan távoztak, de van, aki még az intenzív, illetve a belgyógyászati osztályon van.