A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösségi oldalán azt írta: közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a felépítendő campusban. Az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetemet építenek, a legtöbb szintre baba-mama szobát terveznek. Lesz továbbá fitnesz központ, sportcsarnok, tornaterem. A bentlakó diákoknak mintegy 200 férőhelyes kollégium épül.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldal

Fürjes Balázs hangsúlyozta: az új campust sokszoros összefogásban tervezik és építik meg. Az állam és a Magyar Katolikus Egyház megállapodásban rögzítette, hogy kormányzati finanszírozás mellett közös munkával valósítják meg a mindenki számára nyitott új campust. Ezt követően a tervek elkészítésébe pedig bevonták a fővárost és Józsefvárost.

Az államtitkár elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területét három történeti épület határozza meg, és fontos szempont volt, hogy “a behemót szocialista” városépítés öröksége után „kiszabadítsák” a Pollack Mihály teret a túlzott beépítés fogságából. Az új épületegyüttestől kifejezetten „szerénységet és alázatot” vártak el, hogy azok ne akarjanak dominálni, a 19. századi épületeken felülkerekedni – tette hozzá.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldal

A beruházásnak köszönhetően átjárható és bejárható lesz a terület Kiskörút és a Szentkirályi utca között – mutatott rá Erő Zoltán, Budapest főépítésze, aki kitért arra is, hogy bár a zsűri minimális számú parkolóhelyet javasol a területre a jó tömegközlekedési megközelítés miatt, a tervezési programban kétszáz parkolóhely szerepel.

Fotó: Fürjes Balázs Facebook-oldal

Egy modern, XXI. századi zöld fejlesztés készül, mellyel tovább bővül a kerület egyetemváros jellege és ismét gazdagabb lesz Józsefváros egy értékes funkcióval – értékelte Sára Botond a fejlesztést, hozzátéve, hogy az új centrumban kap helyet a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, illetve részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar is.

A campus 2026 tavaszára épülhet fel a Pollack Mihály tér, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca által határolt városnegyedben.