Karácsony Gergely elindította a sarc-dominót, miután – rekordnagyságú, 200 milliárdos örökség és szintén rekordnagyságú iparűzési adóbevétel mellett is – csődközelbe kormányozta Budapestet, a lakossággal fizettetné meg saját és baloldali testületének kudarcát. Mint ismert, a főpolgármester a BKV jegyár emelésének bejelentését követően, elővezette a vízdíj várható drágulását is. A belejelentés alapján akár háromszorosát is fizethetjük majd az eddigi díjnak a Városháza elképzelése szerint.

Mindeddig Tarlós Istvánnak és a kormánynak köszönhetően a budapesti fogyasztók a 2012-es szinten fixált árakon juthattak ivóvízhez.

A baloldali politikusok többet akarnak fizettetni az emberekkel

Egymás után vallanak színt a baloldali politikusok, többet akarnak fizettetni az emberekkel. Legutóbb a főpolgármester pártjának szóvivője, Barabás Richárd támadta a rezsicsökkentést. Úgy vélekedett: túl alacsony a lakossági gáz- és vízdíj, a magyaroknak a vízért a piaci árat kellett volna eddig is fizetni, bármennyi is legyen az.

A legsötétebb Demszky-korszak tér vissza Wintermantel Zsolt szerint

A legsötétebb Demszky-korszak tér vissza Wintermantel Zsolt szerint. Fotó: Facebook

Wintermantel Zsolt szerint „Igaz a Karácsony Gergely vezette fővárosi csapatra is Margaret Thatcher mondása: a baloldal előbb-utóbb mindig kifogy a mások pénzéből.”

„Az, ami most következik, az a legsötétebb Demszky-korszakot kezdi idézni, amikor is csőd közelébe kerül a város, egyre inkább hitelből él, és a városvezetés elkezdi a közműdíjakat évről évre emelni. Tarlósnak és a kormánynak köszönhetően hosszú ideig nem volt erre példa, a jegyek ára sem változott. Karácsonyék viszont visszahozzák baloldali elődük módszerét. Kifogytak a pénzből, hűlt helye a több mint 200 milliárdos tartaléknak, amit Tarlós hagyott maga után, és elfogyott a rekordméretű adóbevétel. A főváros pedig a budapestiekre kezdi terhelni a megbukott városvezetésük következményét, miközben másra mutogat, mint egy gyáva gyerek” – mondta a Metropolnak a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. A politikus hozzátette:

A magyar kormány nem támogatja, hogy a lakosságnak nagyobb terhet kelljen vállalni. Semmilyen vízdíj- vagy rezsiáremelést nem támogat, így a főváros ilyen terveit sem.

10 milliárd lesz a Vízművek vesztesége, ezért Tüttő Kata is emelné a vízdíjat

A vízdíjemelést a szocialista főpolgármester-helyettes, Tüttő is támogatja, aki pert akar indítani a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ellen. Szerint a jogszabályi keret adott a vízdíj megfelelő szintre emelésére, hiszen az ügyben illetékes MEKH minden évben javaslatot tehetne a közműcégek adatközlése alapján az árszabásra.

Tüttő Kata és a víz egyébként épp egy botrányt kiváltó luxusnyaralásról lett ismert... Karácsony gazdasági ügyekért felelős helyettese a milliomosok méregdrága hobbiját választotta. Egy vízi lovaglás sok ember egyhavi bérébe is belekerülhet.

Tüttő Kata és a víz egyébként épp egy botrányt kiváltó luxusnyaralásról lett ismert… Karácsony gazdasági ügyekért felelős helyettese a milliomosok méregdrága hobbiját választotta. Egy vízi lovaglás sok ember egyhavi bérébe is belekerülhet. Fotó: Facebook

Tüttő szerint tarthatatlan, hogy a budapesti vállalkozások nem a piaci árat fizetik meg a szolgáltatásért. „Ma ott tartunk, hogy a vízdíj nem elegendő arra sem, hogy egyébként kitermeljük a vizet és eljuttassuk a háztartásba, a csövek nélkül” – hangoztatta Karácsony helyettese, aki elpanaszolta a lényeget is: a Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába, de erre nincs fedezetük.

Sikerült komoly erőfeszítések árán Tarlós Istvánnak és a Fidesz-KDNP-nek visszaszereznie a vízműveket teljes tulajdonban. Így az már a főváros hatásköre, hogy hogyan és miként alakul a közműcég gazdálkodása

– mutatott rá Wintermantel Zsolt, aki szerint, ha nem a haveri körre fordították volna Budapest pénzét, a szükséges 10 milliárdot kifizethette volna Karácsony Gergely, és az egyébként működő hálózatot is korszerűsíthette volna már eddig.

A baloldalnak köszönhetően 50 milliárdot talicskáztak ki a Vízművekből

A víz- és csatornázási művek privatizálása hatalmas kárt okozott Budapestnek, ezt fékezte meg Tarlós, majd fixálták a fogyasztói árakat.

Mint emlékezetes, Tarlós István volt főpolgármester 2010-ben súlyos pénzügyi helyzetben vette át a főváros irányítását. A liberális Demszky Gábortól mintegy 180 milliárd forintos adósságot örökölt, ráadásul Demszkyék több fővárosi céget külföldi befektetői kézre adtak. Ennek egyik eleme volt a víz- és csatornázási művek 1997-es privatizálása, amelyeknek külföldi tulajdonosai 11 év alatt 50 milliárd forintnál is nagyobb összeget vittek ki az országból sikerdíj és osztalék címén. Tarlós a további veszteségek megállítása érdekében végül 2012-ben visszavásárolta a Fővárosi Vízműveket, a korábbi magánosítás miatt pedig hűtlen kezelés gyanújával nyomozás is indult.

A főpolgármester pár hónapja még tagadta, hogy emelni fogja a vonaljegyek árát

Szeptembertől 28 százalékkal emeli meg Karácsony Gergely a BKV-jegyárakat. A vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható vonaljegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 4000 forint lesz.

Karácsony tavaly még azt ígérte, nem lesz jegyáremelés

A főpolgármester egyszemélyben döntött a drágulásról. Wintermantel szerint azért döntött egyedül Karácsony, mert a közgyűlés nem támogatta volna ezt a javaslatot, csak így tudta keresztülvinni.

Fotó: Facebook

„Vajon Karácsony a lakógyűlésén miért nem érdeklődött a jegyár emelésről? A Lánchídról nem, de az áremelésről tud egyedül dönteni? Érdekes!” – mondta lapunknak.

„Hová lett a pénze az ország leggazdagabb városának?”

Legutóbb Kocsis Máté kérdezett rá nyilvánosan, hogy hová lett a pénze az ország leggazdagabb városának?

Kocsis Máté szerint azt nem a lakossággal kellene megfizettetnie Karácsonynak, hogy Gyurcsány emberi széthordták Magyarország leggazdagabb városának vagyonát

Kocsis Máté szerint azt nem a lakossággal kellene megfizettetnie Karácsonynak, hogy Gyurcsány emberi széthordták Magyarország leggazdagabb városának vagyonát. Fotó: Cseh Gábor

„Nem kellett volna hagyni, hogy Gyurcsány Ferenc emberei széthordják a fővárosi vagyont. Nem kellett volna a Tarlós Istvántól megörökölt 183 milliárdos vagyont eltüntetni. Ma már ott tartunk, hogy még a gazt sem vágja senki. Egy rendezetlen, koszos, pollennel teli, gazos, hajléktalanok lepte fővárost hozott létre Karácsony Gergely. Ahol „legalább” már közlekedni sem lehet. Én nem gondolom, hogy ezért másoknak kellene megfizetni ezt a díjat. Mindeközben egyébként köszönik szépen, azért a negyvenvalahány tanácsadó a maguk sokmilliós szerződését fenntartja. Karácsony Gergely idén is több, mint 406 milliót költ tanácsadókra…”– mondta a Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre.