“A villamos-átvezetés nyomvonalába azonban utcabútorokat és egy szökőkutat helyezünk, fákat ültetünk” – hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid a BKK mondatára, amit a Magyar Közlekedési Klubnak írt a vállalat.

Most dől el, hogy a későbbiekben kivezethető-e a Népszínház utcai villamos a Blaha Lujza térre

Vitézy úgy véli a Blaha Lujza tér jelenlegi tervei ellehetetlenítik a Népszínház utcai villamosok kivezetésének, illetve a Rákóczi út felé való meghosszabbításának lehetőségét. A szakember szerint sok indulatos reakció jött, mutogatás Tarlósra, a kormányra, a határidőkre, a döntés mégiscsak most születik meg a Városházán és a BKK-ban arról, mi épül meg a Blahán. „A kivitelezési tender folyamatban van – most dől tehát el, akadályozza-e majd a tér felújítása során létrejövő műszaki tartalom a jövőben villamos útvonalát vagy sem”.

A Főváros és a BKK egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett 

A főpolgármester kabinetfőnöke nem osztja a közlekedési szakember véleményét. Mint írta: “Ami pedig a majdani villamosvonalak megépítését illeti, az új tervek nemhogy ellehetetlenítik a Rákóczi úti villamos megépítésének és a Népszínház utcai villamos bekötésének lehetőségét, hanem éppenséggel megteremtik.”

A BKK azonban rácáfolt a kabinetfőnök írására. Vitézy a konstruktív megoldásban érdekelt, nem arra kereste a választ, hogy melyik fél – a BKK, vagy Karácsony Gergely kabinetje – nem mond igazat, ezért azt kérte: ne ültessenek fákat és ne telepítsenek szökőkutat a villamos átvezetésének útjába, hogy a jövőben ne legyen fakivágási botrány és ne kelljen egy szökőkutat elbontani, amikor szeretnénk kiszabadítani a Népszínház utcai villamosvonalakat a mai szűkös végállomásukról.

A szakember szerint lehet fákat ültetni, meg lehet szökőkút is, de ezekre bőven van hely máshol is. Vitézy Dávid úgy véli, még van lehetőség korrekcióra: a tender folyamatban van, a beadási határidő jövő péntek, a műszaki előírások még módosíthatók.