Vitézy Dávid: Autómentessé válik a Városliget

Bányai Rudolf | 2020. 07. 17. – 13:37

Teljesen autómentessé válik a Városliget, lezárják a Kós Károly sétányt az autóforgalom elől egy friss kormánydöntés értelmében – írta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója pénteken a Facebook-oldalán. A Városliget környéke teljesen átalakul: új villamos felüljáró létesül, az autós célforgalom számára pedig új parkoló épül. 

© Fotó
Facebook.com/Vitézy Dávid

A BKF vezérigazgatója azt írta: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslatát elfogadva a kormány úgy döntött, hogy a Kós Károly sétányt lezárja az autóforgalom elől és a Városligetet teljes egészében a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adja át. A Városliget autómentesítésének terveit a városvezetés és a kormány egyetértése alapján a BFK készíti elő, Fürjes Balázs államtitkár irányítása mellett – közölte.

© Fotó
Facebook.com/Vitézy Dávid

Ennek értelmében:

  • Teljesen autómentessé válik a Városliget, lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is. A forgalmi korlátozás a trolibuszokat természetesen nem érinti.
  • Teljesen autómentes lesz a Hősök tere, mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt.
  • Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest projektben épült új Dózsa György úti mélygarázs látja el.
  • Az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen 1500 férőhelyes új P+R parkoló épülhet a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál. Az új parkolók tervezését még idén nyáron megkezdik.
  • Új közúti és villamosfelüljáró tervezését kezdi meg a BFK a Nagy Lajos király útja és Szegedi út vonalában a Béke térig. Az új villamoskapcsolat a 3-as villamos-körgyűrű folytatását jelenti Angyalföld felé.

A kormányhatározat szerint az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésének, valamint a hatósági engedélyeztetésnek a határideje 2023 júniusának vége.

Rovat