Hétfőn vehetik birtokba a látogatók az alapításának 150. évében új, világszínvonalú épületbe költöző Néprajzi Múzeumot. Az Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye a Városliget megújítását célzó, számos nemzetközi díjat elnyerő Liget Budapest Projekt keretében, és heves baloldali támadások kereszttüzében valósult meg. Az átadáson megjelenni sem hajlandó Karácsony Gergely főpolgármester szerint például egyenesen őrültség volt megépíteni ezt, a Néprajzi Múzeum 250 ezer darabot számláló gyűjteményének igényei szerint tervezett épületet.

Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala

A Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti és mutatja be a magyar mellett az európai, valamint az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. A Kárpát-medencéből és a világ számos pontjáról származó gyűjtemény sokat vándorolt alapítása óta, de most méltó otthonba költözhetett.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A vasárnapi átadó ünnepségen Orbán Viktor úgy fogalmazott, „vagány” lett a múzeum új épülete. A miniszterelnök hangsúlyozta,

a magyarság egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy, letörölhetetlen,

amely tovább őrködik az elmúló évszázadokon keresztül. Orbán Viktor szerint a magyarság kincsei méltó helyre kerültek, ezért nekünk már csak az a feladatunk, hogy minden nap megtaláljuk örömünket a magyarságunkban. Mivel – mint mondta – a nemzet kultúrája egy olyan „szilárd útjelző”, amely megmutatja nekünk, honnan jövünk, de azt is kijelöli, hova kell megérkeznünk. Ezt pedig szerinte azért sem szabad elhanyagolni, mert akkor „menthetetlenül eltévedünk” és azt sem fogjuk tudni, miért harcolunk.