Budapest-szerte 53 járatot, egyebek mellett a legforgalmasabb józsefvárosi vonalakat, többek között az 1-es villamost, a 7E, a 99 buszokat is ritkább közlekedésre ítéltek Karácsony Gergelyék. A kiesett járatok miatt óriási tömeg volt az érintett vonalakon csúcsidőben, a kudarcos döntést azonban nem látták be a városházán. Wintermantel Zsolt a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Vitézy Dávid közlekedési szakértő már a kezdetektől azt követelték, hogy vonja vissza Karácsony Gergely a fővárosi utasok életét megkeserítő döntést, a főpolgármester azonban a járatritkítás tényét is megpróbálta tagadni ameddig csak lehetett. A túlzsúfolt vált vonalak és az egyre nehezedő nyomás miatt azonban január 26-án visszavonulót fújt a baloldali főpolgármester. Csúfos kudarcot vallott az ötletelése.

Fotó: BKK

„Az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert olyan, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele” – mondta a járatritkításokról korábban Walter Katalin egy háttérbeszélgetésen. „Megint titokban, zárt ajtók mögött” – mondta az intézkedésről Vitézy Dávid, aki szerint a BKK vezérigazgatójának távoznia kell a posztjáról kijelentése miatt, Karácsony Gergelynek pedig elnézést kell kérnie a budapestiektől. A főpolgármester végül egyiket sem tette meg.

Karácsonyt nem érdekelte az utasok véleménye

Vitézy örömét fejezte ki amiatt, hogy a döntést visszavonta Karácsony, azért az mégiscsak abszurd, hogy nem kért elnézést a budapestiektől, és sunyin terelve, a politikai támadásokra hivatkozva vonta vissza a ritkítást – írta a Metropol. A lap szerint a főpolgármester beismerte, hogy nem egyeztetett a kerületekkel, és az utazóközönség véleménye sem érdekelte, amikor azt írta közösségi oldalán:

„De a legjobb szakmai javaslat is elvérezhet, ha az egyesek gátlástalan önzésének és a lejárató politikai kampánynak válik áldozatává… Ezért arra kértem a BKK munkatársait, hogy óvják meg a szakmai munkát a politikai kampány hatásaitól, állítsák vissza a korábbi menetrendet, és a közlekedési fejlesztésekről egyeztessenek a kerületekkel”

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Wintermantel Zsolt szerint a főpolgármester egy hétig hazudott. Karácsony Gergely egy hete még azzal védekezett, hogy letagadta a járatritkítást. Azt mondta egészen egyszerűen, hogy nincs ritkítás. Ma reggel pedig nemcsak hogy elismerte, de vissza is vonta azt! Ilyen volna egy felelős városvezető? – tette fel a kérdést a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője.

Karácsony nem merte elmozdítani Gyurcsány emberét a BKK éléről

Hiába adta be lemondását Walter, a főpolgármester elutasította azt. Erről közösségi oldalán azt írta: „…A lemondását nem fogadtam el: egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését…” Wintermantel Zsolt szerint azonban nagyon is el kellene fogadnia a főpolgármesternek a pulykázós vezérigazgató lemondását, hiszen az egy olyan szemléletet tükröz, amely a baloldal valós arcát mutatja meg. Ugyanakkor a főpolgármester nem merte Gyurcsány és Bajnai emberét elmozdítani.

Ismerős valahonnan ez a gondolkodásmód? Igen, nem kell messzire menni. Máig visszacsengenek például Kóka János, egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter szavai: „A mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni.” Így gondolkodnak ők. Ez nekik a nyilvánosság, számukra ilyen a társadalmi párbeszéd, egyeztetés. A mézesmázos szavak mögött valójában ez a lényegük! Karácsony Gergelynek kell felmentenie Walter Katalint! Az a főpolgármester, aki átláthatóságot, nyilvánosságot, a budapestiekkel való egyeztetést hangsúlyosan ígért kampányában, aki négy évvel ezelőtt részvételiségért felelős főpolgármester-helyettest nevezett ki, és fizet neki és stábjának sok millió forintot havonta, nem engedheti meg, hogy ilyen embert a posztján hagy. Vagy ha igen, akkor ez olyan, mintha ezeket a fenti szavakat Karácsony Gergely mondta volna! – mutatott rá a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője.