A vádirat szerint 2018 decemberében a Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék. A vádlottak erőszakos magatartásukkal akadályozták a rendőrök feladatellátását – közölte a nyomozó ügyészség.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre – próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki. Egy vádlottat érintően – akit csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt korábban a bíróság próbára bocsátott – egyszerűsített eljárásra az ügyészség nem látott lehetőséget, így esetében azt indítványozta, hogy a bíróság az általános szabályok szerint eljárva ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre.

Fekete-Győr András korábban elismerte, hogy ő maga is füstgránátot dobott a rendőrök felé, ám szerinte az nem bánt senkit.  A Momentum pártelnökét a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgatta, mert az ügyészek szerint az ő esetében igazolható, hogy a rendőrök irányába célzottan hajított egy meggyújtott füstgránátot. Fekete-Győr András a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett.

Az ügyben érintett Szarvas Koppány Bendegúz (Momentum) is, aki jelenleg Józsefváros egyik önkormányzati képviselője, és szintén hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolják. Az ügyészség az ő terhére rója, hogy egy 400 milliliteres, kapszaicinoid hatóanyagú könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, majd a rendőrök felé dobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy rendőrt.

Forrás: ügyészség, Pesti Srácok