Két újabb olyan rövid CAF-villamos is forgalomba állhat Budapesten, amelyeket még Tarlós István főpolgármestersége idején, 2017-ben rendelt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 99 százalékos állami és uniós támogatással. A most forgalomba álló, a 3-as és a 17-es villamos vonalán közlekedő két járművel együtt már 16 korszerű, alacsonypadlós villamos emeli a főváros közösségi közlekedésének színvonalát.

A 2017-ben megrendelt villamosokat a spanyol CAF cég már 2019 nyarán elkezdte leszállítani, de a járműveket több mint egy évvel ezután külső nyomásra kezdte forgalomba állítani a 2019 októberében megválasztott Karácsony Gergely-féle baloldali városvezetés. Emlékezetes, ehhez az is kellett, hogy Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója többször felhívja a városvezetés figyelmét arra, hogy a késlekedésük az uniós források felhasználását is veszélyezteti.

A Tarlós István főpolgármestersége idején megrendelt villamosok közül öt hosszú CAF-villamos már jár az 1-es villamos vonalán, 11 rövid szerelvény pedig 3-as, a 17-es és 19-es vonalon közlekedik. A még fennmaradó 10 járművet várhatóan még az idei év első félévében adja át a spanyol gyártó.

Forrás: BKK