Új vonallal bővítenék a budai fonódó villamoshálózatot

Bányai Rudolf | 2020. 07. 31. – 10:11

A budai fonódó villamos hálózat II. ütemében új vonalat építenének a Szent Gellért tértől a Budafoki útig – jelentette be Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója. Ezzel közvetlen összeköttetés jönne létre a 19-es, 41-es és 56-os villamosok, illetve Pest felé közlekedő 47-es, 49-es villamosok között, javítva az egyetemi negyed, az Infopark és a Kopaszi-gát elérhetőségét.

© Fotó
Facebook.com/Vitézy Dávid

Az első ütem sikerét látva egy második ütemmel folytatnák a budai fonódó hálózat fejlesztését. Ennek értelmében „a Szent Gellért tértől a Műegyetem rakparton új villamosvonal kiépítése a fejlődő déli területekig épülne ki, ahol egyetem (BME, ELTE) és számos irodaház (Infopark) épült tömegközlekedési kapcsolatok nélkül a kilencvenes évek óta, s ahol jelentős lakó- (BudaPart) és irodafejlesztések (a MOL Campus) zajlanak jelenleg is” – fejtette ki Vitézi Dávid a közösségi oldalán.

© Fotó
Facebook.com/Vitézy Dávid

Az előkészítést az előző városvezetés már elindította, a Kormány pedig döntött arról, hogy központi költségvetési forrást rendel a tervezés folytatására és a tervek véglegesítésére. A tervezés során kiemelt cél füves vágányok kiépítése, az útszakaszon található lehető legtöbb fa megmentése és a villamosnak a Déli Körvasút terveihez és új Nádorkert vasúti megállójához való illesztése, ahogy a folytonos rakparti kerékpárút megtartása is – írta a BFK vezetője.

A tervezési munkák folytatását a BFK végzi a BKK-val együttműködésben. A tervek elkészülte és engedélyezése után a Főváros és a Kormány közös fejlesztési testülete dönthet az építkezés finanszírozásáról és a kivitelezés megindításáról.

© Fotó
Facebook.com/Vitézy Dávid

A budai fonódó villamos II. ütemében 6 új akadálymentes megállóhely, 2,8 km új, füvesített, kétvágányú villamospálya épülne. Rendeznék a Műegyetem előtti felső rakparti szakaszt, a Műegyetem rakparton és a Pázmány Péter sétányon korszerű forgalmi rendet alakítanak ki, kibővítik a Déli összekötő vasúti híd alatti járdát és kerékpárutat.

Forrás: Facebook.com/VitézyDávid

Rovat