Úgy látszik, sem Karácsony Gergely, sem Pikó András nem tanul saját hibájából. Annak ellenére, hogy éppen a közelmúltban pattant ki a botrány a prostik és drogosok által használt Blaha Lujza és a Losonci téri közvécé miatt, mégis újabb nyilvános illemhelyet építtetnek, állandó felügyelet nélkül.

Bordélyházzá válnak Pikó és Karácsony közvécéi

A helyi lakosság teljesen kiakadt, mivel nem akarnak ilyet sem a II. János Pál pápa, sem a Teleki térre. Szerintük ez csak fokozza az amúgy is rossz közbiztonság további romlását, ide vonzva a drogosokat és az örömlányokat. Azt pedig nem is feltételezték, hogy úgy túrják fel a meglévő zöldfelületet, hogy egy gyönyörű, hatalmas fát kiszednek. Pedig a WC-t máshová is lehetne tenni, ha már mindenáron „le akarja nyomni a torkukon” az önkormányzat és a főváros.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az utóbbi a Közösségi Költségvetés szintjén fogadta be a javaslatot egy budapesti lakótól – a főváros szerte hiányzó közvécék létesítésének ötletét -, amelyre Karácsony 50 millió forintot szánt. Azt nem tudni, hogy az ebből a keretből megvalósuló illemhelyek helyszínét, ki határozta meg. Mivel az ötletet beküldő nem, maradnak Karácsonyék és Pikóék…

Sunyiban vágták ki a fát”

A környékbeliek nem akarnak WC-t a II. János Pál pápa térre. Pláne nem úgy, ha írtják miatta a zöldet.

Felháborító, hogy sunyiban vágták ki egy szép és egészséges fát. Érdekes, hogy amíg a Városligetben – ami egy lepusztult park volt –, a baloldali szimpatizánsok odaláncolták magukat a fákhoz, és félrevezették az embereket azzal, hogy micsoda zöld irtás lesz ott, miközben jóval nagyobb lett a zöldterület, ami már akkor is tudható volt. Addig a II. János Pál pápa téren a magukat zöldnek mondó baloldali politikusok, sunyiban vágnak ki fákat és bokrokat, két nappal a fórum után

– mondta Pálovics Emese, helyi lakos. Hozzátette: egészen véletlenül vette észre, amikor éppen vágták ki az egészséges, hatalmas fát. „Odafutottam és azt mondták a munkások, hogy itt lesz a WC a helyén. De a két nappal korábbi fórumon, csak annyi hangzott el, hogy hamarosan lesz közvécé a II. János Pál pápa téren. Azt nem, hogy egy csoda szép fa látja kárát. Valóban a munkásoktól kell ezt megtudni? – mesélte Emese.

A demokrácia megcsúfolása a baloldal közösségi részvételi költségvetése

Karácsony Gergely és Pikó András újonnan épülő közvécéje egy budapesti lakos ötlete volt, a helyszín megjelölése nélkül. A fővárosi szerint az illemhelyek száma kevés a városban. Az, hogy az egyik a II. János Pál pápa térre kerül, már a két politikus döntése (a másik Zuglóban lesz felépítve). Az ötletet egyébként alig többen mint 3 ezren szavazták meg a csaknem 2 milliós budapesti lakos közül.

A baloldali program kudarcát egyik polgármester és a főpolgármester sem vállalja föl, inkább mismásolnak és ultra demokratikusnak mondják magukat annak ellenére, hogy egy kisebbség véleménye valósul meg a többséggel szemben. Karácsony az online lakógyűlés alkalmával is ezt a szisztémát választotta, minimális szavazatra támaszkodva zárta le a Lánchidat az autósforgalom elől. Tarlós István korábbi főpolgármester erre úgy reagált: „Karácsony Gergely lakógyűlése, határos a csalással!”

Teleki tériek: Mi nem kérünk a közvécéből!

A Teleki téren is közvécé épül, de azt a Józsefváros Önkormányzat önállóan álmodta meg. A probléma megint a vezetésre jellemző nagyvonalú, átgondolatlan kivitelezésben rejlik a lakosság szerint.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

– A Teleki téren a közvécé létesítése nem indokolt, mert a benzinkútnál és a piacon is van. Itt komfortot hoznak létre a hajléktalanoknak a mi kárunkra. Pikó András saját maga generálja a problémát, mert amíg nem volt itt a toi-toi WC, a Telekin nem voltak csövesek. Itt a közvécénél kosz és bűz lesz, ide vonzza a drogosokat, a prostikat, a fedélnélkülieket! Mi itt nem kérünk ebből! Nem beszélve arról, hogy Teleki László szobra mellett, egy „szép klotyó” lesz. Ahová már az egyik hajléktalan bejelentkezett azzal, hogy ő lesz az első vendég. Nagyon jó, köszönjük szépen! Véleményem szerint a nagyszínpadot is ezért áldozták be, kaptunk helyette egy dobogót” – mondta felháborodottan Tamaskó László Ferenc Teleki téri lakos.

FRISSÍTÉS:

Az önkormányzat az alábbi kiegészítéssel élt a cikkel kapcsolatban:

A BKM Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója minden fővárosi tulajdonú közparkban történő beruházás előtt elvégzi, vagy a beruházóval elvégezteti az érintett területen lévő fák favizsgálatát, annak érdekében, hogy kiszűrje a beruházás területén a sérült, ápolást igénylő, vagy veszélyes fákat.

A minősített favizsgálók külön vizsgálják az adott fa gyökérzetét, gyökérnyakát, törzsét, koronalapját, koronáját és az állapotuk alapján pontozzák azt 1-től 5-ig terjedő skálán.

Ha bármelyik vizsgált területe a fának 1-es értéket mutat, ott kimondható a fa veszélyessége.

Ennél a vizsgált fánál a gyökérzet több mint 50%-a sérült, a talaj körülötte lehordott, éppen ezért a veszélyessége egyértelmű.

A Fásszárú növények védelméről szóló kormányrendelet a veszélyes fák esetében azonnali intézkedést ír elő az üzemeltető részére utólagos bejelentéssel.

Ezért -bár a kiindulópontja a favizsgálatbak valóban a WC beruházás környezetének átvizsgálása volt- a jegyzőhöz érkezett bejelentés a veszélyesség megállapítása miatt történt, s nem közvetlenül az építés miatt vált szükségessé a fa eltávolítása, hanem annak feltárt és favizsgálattal igazolt veszélyessége miatt.