A tavaszhoz közeledve megnyílik a lehetőség előttünk, hogy elővegyük a pincéből, vagy tárolóból a téli álmot alvó kerékpárunk és újra róhassuk vele a kilométereket, akár ha csak közlekedési eszköznek használjuk, akár a sportpassziónk hajt minket. Azonban felmerül pár olyan kérdés, és teendő, amelyekkel nem árt, ha minden „újrakezdő” bringás foglalkozik. Ezekről a kérdésekről Németi Nándorral, a Szigeti Kerékpárbolt és Szerviz tulajdonosával beszélgettünk.

Tekintse meg galériánkban lépésről lépésre a kerékpárunk ellenőrzésének legfontosabb lépéseit. Ha az egérkurzort a kép fölé viszi, megjelenik a képaláírás.

– Az első és legfontosabb dolog, hogy alaposan takarítsuk le a tavasszal ismét elővett kerékpárunkat, majd nézzük át a vázat, megbújt-e a kosz alatt valamilyen sérülés, repedés – mondta Nándor. – Ezek után nézzük meg, nem lyukas-e a gumi; a kerék hogy forog, nem ér-e hozzá a fékhez, jók-e a csapágyak. Ugyanilyen fontos, hogy ellenőrizzük a fékeket, fékbetéteket, váltókat és a láncot is.

Azonban a technikai fejlődés a kerékpárokat is utolérte, ezért komolyabb szakértelem hiányában a kerékpárosoknak érdemesebb inkább szakemberhez, szervizhez fordulni, ahol kompletten át tudják nézni a kétkerekűeket, és ellenőrzik, minden helyesen és biztonságosan működik-e. Nándor mosolyogva megjegyezte, ezért is fontos, hogy alaposan letisztítsuk a bringákat, hogy a szerelőhöz tisztán kerüljön.

Figyeljünk oda a tartozékokra is

A bicikli állapotának pontos ismerete mellett nem elhanyagolható a kötelező és praktikus tartozékok megléte sem. Nándor szerint ezek közül az első és legfontosabb a fejet védő bukósisak, amely nélkül vakmerőség lenne a városi közlekedés.

– Kesztyűt is több okból érdemes használni, ez ugyanis védi a tenyerünket, ha elesünk, emellett az izzadságot is el tudja vezetni, így biztosabban foghatjuk a kormány – sorolta az érveket. – Nem árt beszerezni egy napszemüveget, vagy védőszemüveget is, és fontos a kényelmes ruháztat is.

Magán a bringán lévő fontos kiegészítők a lámpa előre és hátra is, az első kerék küllőin lévő prizmák – amelyek kereszteződésben közlekedve nagyon fontosak –, esetleg egy hangjelző eszköz is, mint a csengő.

Már szinte minden igényre van megfelelő kerékpár

Ha valaki most szeretne elkezdeni kerékpározni, annak első sorban azt kell tisztáznia magában, hol szeretne kerekezni, ugyanis ma már számos különféle bringa is létezik. – Terepre mountain bike, városba és terepre a gravel bike, létezik országúti kerékpár, könnyű túrákra pedig a cross trekking bicikli – mondta Nándor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy koronavírus járvány kétszeresen is hatást gyakorolt a kerékpározásra: egyrészt elmondható, hogy többen bicikliznek, másrészt a zömében távol-keleti alkatrészgyártás nehézségei miatt most nehezebb bringát vásárolni.