A társasházban, illetve lakásban való állattartás kérdése elég sokrétű.

A társasház házirendben szabályozhatja, hogy az udvaron lehet-e sétáltatni állatot. Megtilthatja, valamint előírhatja, hogy a közös területeken az állatra kell-e pórázt, vagy szájkosarat rakni.

A házirend módosításához (mivel az a Szervezeti és működési szabályzat része), speciális szabályoknak kell megfelelni. A társasházi törvény alapján minősített többséggel (összes tulajdoni hányad legalább felének plusz 1 tulajdoni hányad igen szavazatával) lehet azt módosítani.

Más a helyzet, amikor egy társasház az egyes lakásokban egyszerre tartható állatok számát kívánja szabályozni. A Kúria egyik bírósági ítélete kimondta, hogy a társasházban a mindennapi együttélés összes helyzete szabályozható, így az állattartás is, de nem lehet átlépni a szükségesség-arányosság elvét. A Kúria indoklása szerint:

A lakáscélú használat elsődlegesen a pihenés, a regenerálódás, a családi élet és a társas kapcsolatok, azaz a magánélet megnyilvánulásának színtere…, de a szükségesség-arányosság elvét általában nem sérti egy vagy két háziállat tartása. Az ezen túllépő állattartási tevékenység azonban meghaladja a tulajdonostársak tűrési kötelezettségét, ezért dönthetnek úgy, hogy nagyobb számú eb tartása nem fér össze a lakáscélú használattal, olyan konfliktusok lehetőségét hordozza, amelyet nem kívánnak felvállalni.

Egyebekben elmondható, hogy a birtoksértő tevekénység esetén a kerületi jegyző illetékes eljárni birtokvédelmi eljárás keretében.