A Fidesz–KDNP VIII. kerületi önkormányzati képviselőjét annak kapcsán kérdezték, hogy továbbra sem érkezett válasz a főváros részéről Lázár János építési és közlekedési miniszter ajánlatára, amely szerint készen állnak elfogadni a fővárosi bérleteket a Volán- és HÉV-járatokon, amennyiben a főváros minden általa működtetett közösségi eszközön elfogadja a vármegye- és országbérleteket.

Szilágyi Demeter Hír TV

Szilágyi Demeter szerint a budapestiek és a Pest megyeiek is jól járnának Lázár János ajánlatával
Fotó: Hír TV

Szilágyi Demeter szerint azzal, hogy a főváros a BKK járatain elfogadja a vármegyebérletet, a MÁV és a Volán pedig a BKK Budapest bérletet, egy kiterjesztett lehetőség jönne létre a budapestieknek, és maga a vármegye bérlet is még olcsóbbá is válna, a diákbérlet pedig egyenesen harmadával kevesebbe kerülne. Azaz a BKK-bérlet kiterjesztése a budapestiek számára egy nagyon jó ajánlat, amit egy konkrét példával szemléltetett.

– Tehát nemcsak Szentendrére, Vácra, Gödöllőre, de egészen Zebegényig el lehet menni akár egy ilyen bérlettel úgy, hogy nem kell pluszban semmit se fizetni. Magával ezzel a jogosultsággal be lehet utazni egész Pest megyét, a turai kastélyhoz is el lehet menni például anélkül, hogy új jegyet kéne váltani – magyarázta a képviselő. Hozzátette: a Pest megyeiek számára pedig azért jó ez az ajánlat, mert ezzel ők is igénybe tudnák venni a budapesti tömegközlekedést. Akik például ingáznak és az agglomerációból járnak be Budapestre dolgozni, a vármegyebérlettel tudnák a budapesti tömegközlekedést is használni.

Óva inteném a városvezetést attól, hogy ezt a kormánnyal való harcnak tekintse”

Szilágyi arról is beszélt, hogy félő, hogy Karácsonyék megint „elaludtak”, mint legutóbb az év végén – utalva ezzel arra, hogy a főpolgármester csak akkor kezdett el foglalkozni a kormány által üzemeltetett vonalak kérdésével, amikor már a lejárt szerződés.

– Nagyon óva inteném a városvezetést attól, hogy ezt egy kormánnyal való szembenállásnak, harcnak tekintse, és a Gyurcsány Ferenc által elvárt „hazafias kötelezettséget” teljesítsék azzal, hogy ebben az ügyben szembemennek a kormánnyal – mondta a képviselő. Szerinte a főváros jelenleg megpróbál árkokat ásni, holott ez nem egy politikai kérdés, hanem a budapestieknek a mindennapjairól szól. Van például, aki már tavaly megvette az éves BKK-bérletét, így ők már eleve egy rossz helyzetből indulnak.

– Karácsony Gergelynek most már ki kell állnia és el kell mondania, hogy mit gondol erről és hajlandó-e egyáltalán tárgyalni a budapestieknek szánt jó ajánlatról. Mert ez nemcsak egy technikai jellegű kérdés, hanem a budapestiek számára mindennapi pénzkérdés is az, hogy mennyire fog kerülni a közlekedés – foglalta össze Szilágyi Demeter.

A teljes interjút itt nézheti meg:

Karácsony „lekéste” a szerződés meghosszabbítását

Mint ismert, a kormány az infláció és az elszabadult energiaárak ellenére három éven át változatlan összeget kért a fővárostól a HÉV és az agglomerációs Volán-buszok üzememeltetéséért, majd tavaly év végén tett egy méltányos, minimális emelésről szóló ajánlatot. Ezt azonban Karácsony Gergely nem volt hajlandó aláírni, mert sokallta, hogy három év után 7,4 milliárd forint helyett 8,6 milliárdot kellett volna fizetnie (ez egyrészt elhanyagolható a főváros éves költségvetésében, másrészt pedig a három év alatt bekövetkezett energia-áremelkedés és infláció miatt ez az emelés nem mondható soknak). A főpolgármester legnagyobb amatőrsége azonban az volt, hogy mindezzel csak akkor kezdett el foglalkozni, amikor már lejárt a meghosszabbítás határideje, ami miatt gyakorlatilag beütött a krach. Azóta teljes káosz jellemzi a Városháza kommunikációját, egyebek mellett 43 busz-, villamos- és trolijárat ritkítását is belengették.