A lepusztult állapotában „otthagyott” Orczy tér lehangoló látványa jól mutatja, hogy a Pikó-féle városvezetés a lakosok számára húsba vágó problémákkal nem igazán törődik (mert azok megoldása némi szakértelmet és áldozatos munkavégzést igényelne). A valós cselekvésre való képesség teljes hiányát pedig olyan hasztalan programokkal igyekszik palástolni a városvezetés, mint a „közösségi” utcapingálás vagy a „részvételiségi közklozet”.

Orczy tér felújítása: „törölve”

Az Orczy tér és környéke felújítását célzó munkálatok megkezdésére 2020-ban kerülhetett volna sor, mára már talán kész is lehetne a konzervatív városvezetés által elindított rekonstrukció. De nincs…

A józsefvárosiak talán még emlékeznek, hogy 2018-ban kezdődött az Orczy tér nagyszabású fejlesztésére vonatkozó tervezési eljárás. A rekonstrukció eredményeképpen javultak VOLNA mind a kerékpáros, mind pedig a gyalogos közlekedés feltételei, korszerű, XXI. századi közlekedési csomópont alakult VOLNA ki a teljes egészében megújuló köztéren, új parkolóhelyek és zöldfelületek létesültek VOLNA, kulturált körülmények, szakszerűen rendezett közlekedési kapcsolatok jellemezték VOLNA az Orczy teret végre.

Fotó: Hírnyolc / Baranyai Attila

VOLNA, VOLNA, VOLNA

A munkálatok azonban nem kezdődtek el, az újonnan megválasztott balliberális vezetés nem fordított elegendő figyelmet erre a kerületrészre (sem), mígnem 2020 májusában Pikó András elvbarátja, Karácsony Gergely egy tollvonással kihúzta a támogatandó fejlesztések listájáról az Orczy teret.

Mégsem újítják fel az Orczy teret, ahogyan több más utat sem

A „részvételiség” majd megoldja

Az Orczy tér állaga azóta is romlik, a csalódott lakosok joggal várnák el a megválasztott vezetőtől, hogy – képviselve a kerület érdekeit – legalább felemelje a szavát a Fővárosi Önkormányzat eljárása ellen, de hiába.

A balliberális fővárosi elit összetart, a kerület fejlődése nem számít. De azért úgy tűnik, a józsefvárosiak „parasztvakítása” az Orczy tér kapcsán sem maradhat el: „részvételi költségvetésnek” nevezett közösségi ötletbörzén 135(!) szavazatot kapott az a progresszív felvetés, hogy az Orczy téren legyen nyilvános (épített) illemhely.

Fotó: Hírnyolc / Baranyai Attila

Az Orczy tér tehát nem újul meg, lesz viszont egy új budi. De ez is több, mint amit eddig a környékért Pikó tett: 3 év eredményeként sikerült ide kihelyeztetni egy mobilvécét. Habár Pikó András és civil szervezete, a C8 korábban azzal „robbant be” a köztudatba, hogy több közvécét követelnek/építenek majd a kerületbe… Az elmúlt 3 évben egy olyan vécéről sem tudunk, amely Pikó András kezdeményezésére épült volna.

Napok óta gyűlik a szeméthegy az Orczy téri bűzölgő mobilvécé tövében

Miért nincsenek saját projektek?

Megújul a Blaha Lujza tér és a Déri Miksa utca, ennek örülünk, de ezek mind olyan fejlesztések, amelyeket a korábbi fideszes városvezetések indítottak el, s biztosítottak rá részben forrást is… Ilyen lehetett volna az Orczy téri is, de úgy tűnik, azt teljesen sutba dobta a főpolgármester, és a hozzá asszisztáló józsefvárosi városvezetés.