Hamarosan belépünk az adventi időszakba, a vásárlók számára pedig távolról sem mindegy, hogy milyen minőségű és árú csokoládét vesznek az ünnepek megédesítéséhez.

A kormány hamarosan újabb szigorításról dönt a vásárlók biztonsága érdekében – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a fogyasztóvédelem laboratóriumában, ahol egy csokimikulást tesztelt. A fogyasztóvédelem ebben a szezonban eddig sok ezer élelmiszer-vizsgálatot végzett el csak a fővárosban – tudtuk meg dr. Sára Botond főispántól.

”Budapesten közel 24 ezer olyan kiskereskedelmi egység található, amelyeket annak érdekében ellenőrizhet a fogyasztóvédelem, hogy kiszűrje azokat a termékeket, amelyek egészségügyi kockázatot rejthetnek, anyagi kárt, esetleg minőségbeli csalódást okozhatnak a vásárlóknak” – tudtuk meg dr. Sára Botondtól.

Fotó: Mediaworks

Az egyik legfontosabb feladat most, hogy megfelelő minőséget és tájékoztatást nyújtsanak a termékeken lévő címkék, hogy a vásárlók ne érezzék azt: át lettek verve – mondta el lapunknak a főispán, aki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kupecki Nóra helyettes államtitkár társaságában maga is részt vett az ellenőrzésen. A Corvin Plazában lévő Prima élelmiszerboltban szúrópróba-szerűen kiválasztott csokimikulást a fogyasztóvédelem laboratóriumába vitték, ahol a terméket ledarálták és vizsgálatnak vetették alá a szakemberek.

”Ilyenkor történik meg a zsírkioldás, a zsírtartalom és a kakaóvajtól eltérő, idegen zsírok mennyiségének a meghatározása. Ezeket az értékeket aztán összevetjük a gyártó által feltüntetett, címkén szereplő adatokkal is” – avatott be a részletekbe Pongor Gáborné Virág, az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Piacfelügyeleti főosztály laboratóriumvezetője.

Fotó: Mediaworks

A hatóság eddig nem talált szabályellenes terméket, így mindenki nyugodt szívvel válogathat a polcokról. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arra is kitért, hogy az ünnepi csokoládék mellett, a kötelező akcióban részt vevő termékeket is folyamatosan vizsgálják.

Mint ismert, a magyar szabályok az európai uniós elvárásoknál is szigorúbbak. Amennyiben egy termék nem felel meg az elvárásoknak, korrekcióra utasíthatják annak gyártóját, de bevonhatják magát a terméket, a pénzbírságról nem is beszélve. Miután a kormány komoly figyelmet fordít a fogyasztóvédelemre és a vásárlói biztonságra, hamarosan dönt egy újabb szigorító javaslatról, amely a fogyasztóvédelmi bírság mértékét emeli majd meg.