A Rákóczi úton álló „láthatatlan” templom 1867-ben készült el Diescher József tervei alapján, később üzletsor, majd bérház épült a templom elé, köré. „A második világháború alatt a templom súlyos károkat szenvedett, de ezeket 1952-ig helyreállították. Az 1960-as években egyre kevesebb lett a hívő, végül a templomot a Vízügyi Tudományos Kutató Intézet vásárolta meg, könyvtárnak és előadóteremnek. Az azóta eltelt évtizedek alatt az épületet változatos módon használták, egy időre a Kohó- és Gépipari Minisztériumhoz került. Később kaszinóként, kiállítóteremként, sport- és konditeremként is működött” – írja a pestbuda.hu oldal. Az állapota viszont folyamatosan romlott, egyre veszélyesebbé vált.

A magyar kormány tavaly nyáron döntött arról, hogy az állam 765 millió forintot biztosít arra, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat visszavásárolja és felújítsa az évtizedek óta elhanyagolt állapotban lévő templomot, ahol kulturális központot alakítanak ki. A napokban pedig – 2021. február 12-én – egy újabb kormányhatározat született szlovák ajkú evangélikus gyülekezet templomának felújításával kapcsolatban, több mint 700 millió forintos összegben.

Sára Botond a hírre reagálva azt írta: még polgármesterként több közgyűlésre is meghívta a lakóközösség, ahol világossá vált, hogy a leromlott állapotú templom felújítása nem halogatható tovább, annak költségei azonban jóval meghaladják a ház pénzügyi lehetőségeit.

„A veszélyelhárításban akkor segítséget nyújtottunk, később a baloldali városvezetést már hiába keresték támogatásért. A nehéz helyzetet bonyolítva egy befektető is kivetette a hálóját az ingatlanra, a kínált fejlesztés azonban nem szolgálta volna a lakóközösség érdekét, ezért nem akarták elfogadni a lehetőséget, kiutat azonban nem találtak a százmilliós fenyegető költségek árnyékából.

– írta Sára Botond közösségi oldalán, hozzátéve: a kormány döntésével a templom is megújulhat értékes kulturális funkcióval megtöltve és a lakóközösség számára is megnyugtató megoldás születhet a régóta húzódó problémára.