Nem is olyan régen Pikó még maga is beismerte azt, amivel a józsefvárosiak nap mint nap szembesítették minden létező fórumon, miszerint a kerületben egyre több a hajléktalan. Ezért szerződést is kötött az egyik kedvenc ellátójával, a Menhellyel nappali szociális munka elvégzésére. Ennek érdemi eredménye ugyan nem volt, de legalább el lehetett költeni rá 3 millió forintot.

Támogatni a civil szervezeteket

Ehhez hasonlóan – kicsit komplexebb módon és nagyobb léptékben – fővárosi baloldal hajléktalanstratégiát készíttetett, amelyben – azok az eddig is a hajléktalanellátásban tevékenykedő „szakemberek” leírják az eddigi evidenciákat, azaz, hogy mindent meg kell tenni a hajléktalanná válás elkerülése érdekében, lakhatási támogatást kell adni a rászorulóknak, illetve a lehető legeldugottabb részen kimondják, hogy

a költségvetési lehetőségek keretei között növelni kell a Budapesten működő hajléktalan emberek ellátásában és támogatásában szerepet vállaló civil szervezetek támogatását

Fotó: Nyerky Zsanett / Gettónapló

Ki a felelős? Hát a kormány!

Emellett természetesen szól arról is a stratégia, hogy a hajléktalanellátás felelőssége a kormányé. Tehát két legyet ütnének egy csapásra: a felelősség lesöprése mellett a baráti zsebeket is kitömnék a baloldali politikusok. Ennek a stratégiának a magasztalásáról írt bejegyzést Pikó András június 29-én.

A polgármester ebben azt ecseteli, hogy az eddigi rendpárti politika megbukott. Azt találta mondani csaknem három évnyi városvezetés után:

a hajléktalansággal kapcsolatos kormányzati politika, ami a hajléktalanság stigmatizálására és a rendőri megoldásra épült, látványos kudarcot vallott. Bebizonyosodott, hogy a lakhatás megoldására épülő stratégia az eredményes, az elmúlt két évben csökkent a hajlék nélkül az utcán élő emberek száma.”

Utóbbi mondatában csak nem a Kőbányai úti bérházra gondolt, ami élhetetlenné vált, miután oda a X. kerületi szállóból költöztettek fedél nélkülieket?

Fotó: Google streetview

A közgyűlésen kibukott: nem a megoldás, hanem a politikai vita generálása volt a cél

A Fidesz fővárosi frakciójának képviselői azt kérték, hogy Budapest stratégiának – ahogyan az az anyagban szerepel – megvalósítását ne a kormányon kérje számon. A baloldali polgármesterek Pikó Andrással az élen politikai vitát generáltak az ügyből, bizonyítva, hogy nem a megoldásban érdekeltek, csak a hangulat fokozásában. Elhangzott továbbá, hogy Karácsony Gergely a kampányában számos ígéretet tett a témában: például lakásügyi ombudsman, bérlakásépítési program elindítása, panelprogram újraindítása, amiből csaknem 3 év elteltével semmi sem valósult meg.