Évek óta üresen állnak a Magyar Rádió egykori, egyes épületei a Pollack Mihály térnél. Sokáig nem volt világos, mi is lesz a sorsa az épületeknek, illetve a területnek, de már egy ideje tudni: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta meg egy 2020-as kormányrendelet alapján a területet és építi meg itt új campusát.

Felújított paloták, új épületek

Arról már a Hírnyolc is többször beszámolt, hogy az egyetem új campust tervez ide. Egyes épületeket elbontanak, a palotákat műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően felújítják és új épületek is születnek. A tervek szerint a Pázmány Campuson modern könyvtár, kutatóhelyek, adminisztrációs központ, modern kollégium, a föld alatt sportpályák, fitness centrum is épülhet. Mint a fejlesztési igazgató korábban lapunknak elmondta: a leromlott állagú, kihasználatlan épületek helyett az itteni terület megszépül, és szeretnék, ha az egyetemi szolgáltatások – éttermek, könyvtár, sport – egyeztetett módon a lakosok számára is elérhetők lennének.

Dr. Becker Pál: Józsefváros csak nyerhet a Pázmány-campus beruházással

Pikóhoz köthető a civil szervezet…

A Palotanegyed momentumos képviselője korábban egyenesen kálváriaként említette a beruházást, Pikó András „meleg pite”-ként aposztrofálta. Főképp a lakossággal való egyeztetést hiányolják, Könczöl Dávid képviselő szerint egyenesen „meg kell védeni” a negyedet. Ezért a momentumos képviselő fizetett hirdetésében a kormány ellen szítja a lakókat, sőt, azt is írja, hogy a beruházással a zöldterület is csökkenne. A hirdetést a Momentum Mozgalom fizeti. Hogy milyen zöldfelület csökkenne itt, arra nem sikerült rájönnünk, mert a rádió egykori udvarán jelenleg leginkább a lebetonozott terület repedései közt kibújó gaz jelenti zöldfelülelet. A momentumos képviselő civil köntösbe bújtatja politikai akcióját, ugyanis a képviselő egy helyi civil szervezet aláírásgyűjtésébe (Erőszakos túlépítés helyett parkot a Palotanegyedbe) burkolózik. Az aláírásgyűjtést online a Civilek a Palotanegyedért Egyesület hirdette meg, amelynek alelnöke nyíltan a baloldali városvezetés lelkes támogatója. A C8 civil egyesület tagja (akik Pikót jelölték polgármesternek) sőt, a Palotanegyednek az önkormányzat által kijelölt gondnoka. A Momentum saját maga is gyűjti az aláírásokat a Pázmány Campus „ellen”, így közben a neveket, a lakosok adatait is…

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az ügyben kerestük az egyetemet, hogy megkérdezzük, milyen fázisban tart a Pázmány-projekt, hogy valóban csökken-e a beruházással az eddigi zöldfelület nagysága, illetve hogy terveznek-e társadalmi egyeztetést (úgy tudjuk, igen – a szerk.), de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Láttunk már hasonlót a Városliget, és az Orczy-park kapcsán

A Városliget teljes megújítása is politikai csatározások színtere volt. A baloldal folyamatosan a zöldfelület hatalmas csökkenésével riogatott, az új épületek ellen ágált. Feltehetően sokan emlékeznek rá, hogy egyes „civilnek” mondott szervezetek egyenesen kitelepültek a Városligetbe, sátrat vertek, hogy akadályozzák annak megújítását és politikai hecckampányt folytassanak. Mint utóbb kiderült, nemhogy csökkent, hanem nőtt a zöldfelület nagysága az állami beruházásnak köszönhetően. A Magyar Zene Háza pedig a sokadik nemzetközi elismerést zsebelte már be.

Az Orczy park felújítása kapcsán is ment a cirkusz. Lepusztult, éjszaka kifejezetten veszélyesnek számított, amikor annak felújításáról döntött a kormány. Akkor helyi baloldali képviselők, magukat függetlennek mondó civilek (vélhetően aktivisták), baloldalhoz köthető lapok folyamatosan a zöldfelület csökkenésével riogattak. Sőt, azzal, hogy a parkot a lakosok csak korlátozva használhatják majd, mert azt kisajátítja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Természetesen nem így lett.

Frissítés

Cikkünk megjelenését követően a CaPe megkereste lapunkat. A Pázmány Campus jelenlegi tervei véleményük szerint Palotanegyed nemzeti jelentőségű történeti és építészeti értékeit nem kezelik kellő érzékenységgel. Mint írják: „a megfelelő műszaki állapotú épületek bontása és helyette újak építése teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a fenntartható építészeti alapelveket, valamint pazarlóan bánik a közvagyonnal”. Aggodalmaikkal állításaik szerint megkeresték a beruházót (az egyetemet, illetve az államot), de állítják: érdemi választ nem kaptak. Pedig a civil szervezet szerint „most történelmi lehetőség adódik fővárosunk életében, hogy annak közepén növeljük a zöldterületi arányt”. Mint az cikkünkben is írtuk, az ügyben a civil szervezet aláírást is indított, ezt használta fel a Momentum helyi képviselője.