A közgyűlés 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, eszerint a főváros területén négy zónát határoznak meg, az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8–22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8–18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8–18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva – közölte az MTI.

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. június 29-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Nő a parkolási zónák területe

A jelenlegi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozognak. Az új szabályozás szeptember első hétfőjén, azaz 5-én lép hatályba. Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon.

Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe. A közgyűlés többsége nem támogatta a Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatát, hogy 8 óra helyett fél 9-től legyen fizetős a parkolás a fővárosban: ezt a jobboldal az iskola- és óvodakezdés miatt szerette volna.

Fotó: budapest.hu

Pikó csöndben maradt

Habár a legtöbb polgármester és képviselő hozzászólt a vitához, Pikó András hallgatott. Talán nem véletlenül. A legtöbb városvezető ugyanis leginkább a helyi autótulajdonosok és lakók mellett állt ki, hogy a helyeik érdekében van szükség az emelésre, a zónák bővítésére. Így ugyanis könnyebben tudnának a kerületükben lakók parkolni, akár napközben, akár este.

Pikó ugyanakkor folyamatosan a helyi autótulajdonosok eddigi jogosultságainak megkurtításán „dolgozott”:

a kerületben folyamatosan csökken a parkolóhelyek száma, és a korábbi kedvezmények csökkentésére is tettek már javaslatot: nem lakosonként hanem lakásonként lehetne csak ingyen parkolni.

Ez a baloldali rendelet-módosítás a Kúria szerint jogtalan volt, így a 2021. július 22-ei képviselő-testületi ülésen vissza kellett állítania az eredeti állapotot. Pikó Andráséknak azonban még így is sikerült 20 milliót kivenniük 670 józsefvárosi család zsebéből.

Kidolgozatlan az előterjesztés

Több fővárosi Fidesz-KDNP-s képviselő is jelezte, hogy szerintük a jelenlegi előterjesztés kidolgozatlan, amit jelzett a több módosító indítvány is, amelyet ráadásul csak egy nappal korábban kaptak meg. Szerintük érdemes lenne egyeztetni a megszavazása előtt, de a baloldali többség ezt leszavazta.